Fogadjunk, hogy nem látott még rigóköltést ennyire közelről

2021. július 19. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlanul tűnt fel olvasónk ablakában a feketerigó fészke, majd három apró türkizkék tojása.

A feketerigó látványa egyáltalán nem szokatlan manapság már a városokban sem, különösen kertvárosi kerületekben és parkokban, azonban a fészkét vagy a tojásait elég ritkán pillanthatjuk meg, hiszen igyekszik védett zugokba építeni, mint például az ereszcsatornák hajlatába, repedésekbe vagy postaládákba.

Valószínűleg tudomása szerint így tett az olvasónk, Soma budapesti házánál fészkelő rigó is, aki a vadszőlővel keretezett lépcsőházi ablak külső párkányát választotta ki, mint tökéletesnek tűnő költőhely. Innen a szó Somáé:

Bevásárlás után hazafelé tartva tűnt fel a ház ablakán kívülről épülő alkotás. Gondoltam, következő nap lövök egy képet a folyamatról, de meglepetésemre másnap reggel már kész is volt a fészek. Érdekes, hogy este is dolgozott.

Három nappal a befejezés után megjelentek az apró, türkiz tojások. Ez az azonosításnál segített, így azt sejtem, hogy egy rigófajta volt a vendég, én elneveztem Rozinak.

Pár napig ült a dolgon Rozi és megjelentek a fiókák. Szokásos nagyszülői üdvözlés jutott mindennap az eszembe, hogy: „Ezek a gyerekek megint mekkorát nőttek?!”, ugyanis a negyedik hétre úgy felcseperedtek, hogy kirepült az egész család. Izgalmas és érdekes volt ez a természetesen beépített madármegfigyelő.

Apró türkiz tojások és a büszke tojó, Rozi – Fotó: Soma Popp / olvasónk
Apró türkiz tojások és a büszke tojó, Rozi – Fotó: Soma Popp / olvasónk
Éppen kikelt rigófiókák – Fotó: Soma Popp / olvasónk
Éppen kikelt rigófiókák – Fotó: Soma Popp / olvasónk
„Olyan gyorsan felnőnek!” – Fotó: Soma Popp / olvasónk
„Olyan gyorsan felnőnek!” – Fotó: Soma Popp / olvasónk
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!