29 óra alatt húztak fel egy tízszintes épületet Kínában

2021. július 1. – 13:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Aki építkezett, biztosan tudja, hogy az maga a katasztrófa, egy soha véget nem érő folyamat, mert vagy jön a munkás, vagy nem, vagy úgy fog kinézni, ahogy elképzeltük, vagy nem (inkább nem), a víz- és gázszerelő meg inkább csak gáz, mármint ahhoz ért. És akkor emellé még az építőanyagok ára is az egekben van. Közben nyolcezer kilométerrel arrébb, a kínai Csangsában meg felhúznak egy tízszintes épületet (ún. Living Building) 28 óra 45 perc alatt. Mondjuk, egy kórházat is odatettek Vuhanba tíz nap alatt.

A kicsivel több mint egynapos építkezés úgy jött össze a Broad Group nevű cégnek, hogy a lakásokat előre gyártott panelekből előre összeszerelték, és ezeket aztán hatalmas darukkal egymásra emelték. Aztán széthajtogatták, mint egy jófajta origamit, és kész is, jöhet a helyileg illetékes elektromos művek bekötni az áramot, a vízszolgáltató bevezetheti a vizet, a többi pedig, amit még kell.

A vállalat koncepciója tehát, hogy úgy építenek házakat, mint ahogy autókat szokás: mindent legyártanak előre Csangsában, azután a helyszínre viszik és összeillesztik egy hagyományos méretű, 40 láb (kb. 12 méter) magas konténerré, így könnyen szállítható hajóval is.

Az épületet úgy tervezték a földrengések miatt, hogy könnyű legyen, ugyanakkor ellenálló. Ezt a rozsdamentes acél használatával érték el, ami így százszor erősebb és tízszer könnyebb házat eredményezett, mint amiket hagyományos technológiával építettek. Emellett olcsóbb is. A 22 centis szigetelésnek és a 3-4 rétegű ablakoknak, valamint az intelligens fűtési, hűtési és szellőztetési, hővisszanyerő rendszernek köszönhetően csak egyötödnyi-egytizednyi annyi energiát használnak el majd a benne élők, mint a hagyományos házakban lakók.

A vállalat szerint a Living Buildingeket a sokoldalúságuk miatt nevezték el éppen így. Alkalmasnak tartják az elemeket arra, hogy luxusházakat vagy hagyományos házakat építsenek belőlük, de arra is, hogy akár egy 200 szintes épületet legózzanak össze belőlük. A moduloknak köszönhetően az épületet később akár át is lehet költöztetni. Mondjuk, hogy mi történik, amikor bever valaki a falba egy szöget, hogy felakasszon egy gépet – na, az nem derül ki. A cég szerint a házak harmincszor jobban bírják a korróziót, mint a szénacélból készültek, és szerintük ezer évnél is tartósabbak.

És ha már panelekből építés, nézzük meg, hogyan is készültek a panelházak Magyarországon:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!