Eladó egy kísértetjárta falu Skóciában

2021. június 25. – 18:55

frissítve

Eladó egy kísértetjárta falu Skóciában
A Ben Lawers hegy délről, a Loch Tay tóval, aminek a lábánál a megvásárolható település fekszik – Fotó: Universal Images Group / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A skót Lord és Lady címek vásárlóinak ajánlanánk szíves figyelmébe a legújabb eladó skótságot:

egy kísértetjárta falut, ami most csupán 125 ezer fontért (kb. 51 millió forintért) az öné lehet

Lawers romjai a Loch Tay partján állnak, a falu a 20. század elején néptelenedett el. Azonos néven azonban létrejött egy új település a főút mellett.

A faluban található egy 1669-ben épült templom, egy malom, egy kemence és a Lawers Ház is, amely állítólag egy korábbi ház helyén áll, amelyet 1645-ben Montrose márkija földig rombolt – írja a The Herald. A ház utolsó lakója Lawers ladyje volt, akinek a szelleme állítólag a mai napig kísért a faluban.

A ladyhez több legenda is fűződik, például, hogy megjósolta, hogy a templom darabjai sosem kerülhetnek vissza a helyükre. Ezek a mai napig a folyóparton hevernek. Elvileg azt is előre megmondta, hogy amikor a templom közelébe ültetett kőris eléri a torony magasságát, addigra az épület leomlik. Mire ez bekövetkezett, addigra a templom valóban annyira megrongálódott egy viharban, hogy többet nem használták. A lady elvileg beszélt „füst által hajtott hajókról” és „tüzes kocsikról”, amellyel állítólag a gőzhajókat és a vasutat is megjövendölte.

A skót örökségvédelmi hivatal szerint a falu „jól megőrzött példája egy elhagyatott településnek”. Az interneten közzétett lista szerint a festői környezetben található helyszínhez saját strand is tartozik, halászati jogokat és egy „potenciális tervezési lehetőséggel rendelkező” földterületet is árulnak hozzá.

„Ez rendkívül ritka lehetőség Skócia örökségének egy részének megvásárlására az ország egyik legszebb helyén” – mondta a faluról Jon Lambert, a Goldcrest Land and Forestry Group értékesítési iroda partnere.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!