Jelentős bütykösödéssel jártak a középkor röhejesen hosszú cipői

2021. június 11. – 16:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összefüggést találtak cambridge-i kutatók a középkorban népszerű, hosszú orrú cipők, illetve a kellemetlenséggel járó bütykök megszaporodása között, írja a Guardian.

A kutatás szerint a középkori férfiak és nők tényleg megszenvedtek az úgynevezett szépségért: a tanulmány kitért arra, hogy a genetika mellett ugyanis a magassarkú, illetve a hegyes orrú cipők is hozzájárulhatnak a fájdalmas bütykök kialakulásához.

A szürreálisan hosszú orrú cipők a 14. században számítottak trendinek, a Londoni Múzeum feljegyzése szerint 1394-ből számoltak be egy olyan cipőről is, melyet ezüstlánccal kellett az ember lábára feszíteni, hogy az nyugodtan élvezhesse 45 centis cipőorrának pompáját. Az orrhosszfétis egyébként odáig fajult, hogy a 15. század közepén IV. Eduárd már törvénnyel szabályozta a cipőorr hosszát Londonban.

Hosszú orrú cipők ábrázolása a 15. századból – Fotó: Ann Ronan Pictures/Print Collector/Getty Images
Hosszú orrú cipők ábrázolása a 15. századból – Fotó: Ann Ronan Pictures/Print Collector/Getty Images

A Cambridge-i Egyetem kutatói a város négy temetőjét tárták fel, 177 felnőtt maradványt elemeztek a tanulmányukhoz. 31 ember csontvázán találtak bütyökre utaló jeleket, az elemzés alapján pedig arra jutottak, hogy a bütykök kialakulása sokkal gyakoribb volt a 14-15. században, mint az előtt. A publikáció kitért arra is, hogy kétséget kizáróan nem lehet a bütyköket a cipőkre fogni, de az biztos, hogy a hosszú orrú cipők népszerűségével úgy néz ki, a bütykök száma is megnőtt akkoriban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!