Látott már fúróval végzett halműtétet?

2021. május 23. – 10:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha még nem látott, akkor most megnézheti, de érdemes tisztázni, hogy nem puszta érdekességről van szó, hanem egy szomorú szükségszerűségről.

A siófoki Hidegvölgyi Horgásztó Facebook-oldalán jelent meg néhány napja egy bejegyzés arról, hogy újabb nagy testű ponty száját kellett összevarrni, mert a horgászok nem voltak elég körültekintőek, és szükségtelen sérülést okoztak az állatoknak.

A Pecaverzum nevű horgászoldal megkereste az ügyben Hermecz Tamást, a horgásztó gazdáját, aki a bejegyzéssel szerette volna felhívni a figyelmet arra, hogy a halak is érző lények, és kíméletes bánásmódot igényelnek.

Hermecz a műtétről is mesélt: a halat érzéstelenítik, fertőtlenítik, vizes törölközővel lefogják, majd felszívódó orvosi cérnával összevarrják a sebet, amihez egy akkus fúrót használnak. A műtét után megint fertőtlenítik, majd vízbe helyezik, és pár órán át megfigyelés alatt tartják. Csak azután engedik szabadon, hogy megbizonyosodtak arról, hogy rendben van.

„Erre nincs irodalom, magam kellett megtanuljak mindent, így megtanultam varrni is”

– mondta az oldalnak Hermecz, akinek már csak azért is van némi rutinja az állatgyógyításban, mert mint mondta, korábban vadaspark is működött a területen, és sérült madarat, őzet is kellett már ellátnia.

Pontyot se most műtött először: a mostani 20 kilós előtt tavaly egy 15 kilósat kellett rendbe tennie. Az komolyabb úgy is volt, mert nemcsak a hal száját kellett összevarrni, de a csontja is eltört. Arról az esetről videó is készült, de inkább nem ágyaznánk be, aki bírja az ilyesmit, itt megnézheti.

A tanulság, hogy horgászni is csak ésszel érdemes. Ehhez a Pecaverzum cikkében néhány tippet is olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!