Vajon képes-e fenéken át lélegezni az ember, mint az egerek vagy sertések?

2021. május 15. – 17:04

Vajon képes-e fenéken át lélegezni az ember, mint az egerek vagy sertések?
Fotó: Xinhua via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az egerek, patkányok és sertések képesek a bélrendszerüket is használni a légzéshez. A tudósok erre úgy jöttek rá, hogy oxigént pumpáltak az állatokba azok ánuszán át.

Nyilván mindenkiben rögtön felmerül a kérdés:

miért pumpál valaki oxigént egy malac fenekébe?

Nos, a kutatók a gépi lélegeztetés alternatíváit keresték. Nem mindenhol áll ugyanis rendelkezésre a hagyományos lélegeztetőgép, aminél a gép egy csövön keresztül oxigéndús levegőt nyom a beteg tüdejébe, illetve eltávolítja a használt levegőt. Egy másik, hasonló eljárás, aminél a vért a szervezetből kivezetve látják el a megfelelő mennyiségű oxigénnel, majd juttatják vissza, sokszor még körülményesebb. A koronavírus-járvány terjedése miatt kezdett új vizsgálatokba japán kutatók egy csoportja, Dr. Takanori Takebe vezetésével Tokióban.

Az alapötletet az adta, hogy léteznek olyan vízi állatok, amik a bélrendszerüket is használják a légzéshez, ilyen például a mandzsu csík. Adta magát, hogy meg kéne vizsgálni, vajon az emberek és más emlősök rendelkeznek-e hasonló képességgel?

Kezdetben a kutatók egereken kísérletezve próbáltak választ kapni. Az alacsony oxigénellátottságú környezetbe helyezett egerek körülbelül 11 percig maradtak életben; ám ha közben oxigént juttattak a végbelükbe, a legtöbbjük 50 percet is kibírt. A szorgos kutatók ezen fellelkesülve oxigéndús folyadékkal is próbálkoztak, ami szintén sikerre vezetett az egereknél, patkányoknál, majd sertéseknél is.

A tudósok szerint most további kísérletekre lenne szükség ahhoz, hogy kiderüljön, elég biztonságos és hatékony-e az embereknél is a módszer– olvasható a vizsgálatok eredményeiről szóló tanulmányban.

Tudomány iránt elközelezett olvasóink itt tájékozódhatnak a kutatások vérnyomásesésekben és ájulásokban gazdag idegstimuláló részleteiben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!