Feltalálták a lapos tésztát, ami főzéskor pöndörödik meg

2021. május 6. – 22:07

Feltalálták a lapos tésztát, ami főzéskor pöndörödik meg
Kép: Science Advances

Másolás

Vágólapra másolva

A Csencsiangi Egyetem kínai kutatói a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem és a Syracuse Egyetem kutatóival együtt olyan száraz tésztát fejlesztettek ki, ami lapos, de főzéskor alakzatokba pöndörödik. A Ye Tao vezetésével készült tanulmányt a Science Advances folyóiratban publikálták.

A tészták nem valamiféle kemikália miatt görbülnek meg, hanem a kialakításuk révén. A kutatók korábbi kísérleteikben megfigyelték, hogy ha a még nyers tésztában kis barázdákat képeznek, a tészta forró vízben eldeformálódik. Ennek oka az, hogy a barázdáknál kevésbé tágul a tészta, mint máshol. A kutatók számítógépes modellezéssel és főzőcskézéssel fizikai kísérletek sorozatával arra keresték a választ, hogy miként kontrollálhatják a pöndörödést, vagyis hogy milyen formájú barázdákat és hova kell elhelyezni, hogy a végeredmény emlékeztessen mondjuk egy tisztességes fusillire.

Tao szerint a tésztájuk ízben, megjelenésében és textúrájában is teljesen olyan, mint egy hagyományos száraz tészta. Ráadásul egy kicsit hamarabb is elkészül, nagyjából 7-12 perc alatt. Körülbelül ennyi kell az étel átalakulásához is.

A kutatók szerint az önpöndörítő tészta legfőbb előnye az, hogy kisebb helyen elfér: a lapocskákat szorosabban össze lehet csomagolni, mint például a pennét, aminek a közepe csak levegő. A kutatók úgy vélik, a csomagolóanyagot a helytakarékos tésztával akár 60 százalékkal is lehet csökkenteni. Elméletileg a barázdás technológiával más, vízben készülő, lisztalapú ételekkel is érdemes lehet kísérletezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!