Ezt a busát nem festették be, tényleg piros, ráadásul 54 kiló

2021. május 6. – 15:17

frissítve

Ezt a busát nem festették be, tényleg piros, ráadásul 54 kiló

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas, 54 kilós, szokatlan színű busát fogott ki a Kis-Balatonból, a Zalavár felé tartó út mellett egy horgász. Csejtei Endre amúgy sosem fogott még busát, most pedig alig három órát voltak kint szerdán délután, még a vihar előtt, amikor ráakadt a horogra a hal, amit harcsázó bottal és gilisztával csalt oda – írja a Pecaverzum.

„Az volt a szerencsém, hogy mivel harcsázni készültem, egy viszonylag erős, hetvenkilós szakítószilárdságú fonott zsinórral horgásztam. Viszonylag gyorsan kijött a hal, tíz percig fárasztottam, nagyon nagy ellenállást nem tanúsított. Ezen a szakaszon a vízpart olyan sekély, hogy megszákolni nem is tudtuk a busát, be kellett mennem érte a vízbe”

– így a horgász, aki mindenféle halat fogott már, de busát még nem.

A pontyfélék családjába tartozó állat amúgy 54 kiló és 135 centi hosszú, a Wikipédia szerint legnagyobb hosszuk fajtól függően 54,5-146 centiméter között mozog.

Színe meglehetősen ritka, annyira, hogy ilyet még Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke sem látott. A Pecaverzumnak azt is mondta, hogy a busák nagyon könnyen bevérezhetnek vagy akár fárasztás közben is megsérülhetnek, szinte nem is találni szerinte olyan nagy méretű busát, ami ne vérzett volna be.

Nem reprezentatív felmérésem alapján a busát amúgy nemigen szeretik a horgászok, mert invazív faj, eleszi a kisebb halak elől az élelmet, évente akár háromszor is ívik, azaz szaporodik, mint az őrült, és ráadásul még a húsa sem finom, visszadobni viszont nem lehet, megannyi áldás. Magyarországon amúgy a hatvanas évek óta él, eredeti élőhelye Kína.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!