A bosszús arcú bagolyfecskét hozta ki a legfotogénebb madárnak egy kutatás

2021. május 6. – 12:44

frissítve

A bosszús arcú bagolyfecskét hozta ki a legfotogénebb madárnak egy kutatás
Egy szokatlanul vidámnak tűnő bagolyfecske Ausztráliában – Fotó: Sylvain Cordier / Biosphoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Német kutatók átnéztek több mint 27 ezer madaras képet az Instagramon, és arra a váratlan eredményre jutottak, hogy a bagolyfecske a legfotogénebb madár – írja a New York Times. A kutatók kilenc Instagram-fiók képeit nézték át, ezeknek összesen majdnem 3,5 millió követője van.

A tanulmány alapján nem a klasszikus szépségnek megfelelő madarak mozgatják meg leginkább a felhasználókat – ezért is lehet az, hogy azúrkék makaók tánca helyett ez a kis barna éjszakai madár lett a befutó. Persze sok lájkot kapnak a színpompás madarak is (a kék és piros madarak népszerűbbek, mint a sárgák vagy zöldek), de Katja Thömmes, a Jénai Egyetemi Kórház kutatója szerint az embereket jobban érdekelték az egyedi, fura képek.

Thömmes korábban kidolgozott egy rendszert, amivel egy kép esztétikai vonzerejét lehet felmérni. Egy madárfotóssal, Gregor Hayn-Leichsenringgel együtt vetették be a rendszert a madaras képeken.

„Azt gondoltam, hogy ez a pontozási rendszer nagyon jó lesz arra, hogy felmérjük a madarakról készült fotók esztétikai vonzerejét, és hogy megmondhassuk az embereknek, hogy melyik a legfotogénebb madár. De az is lehet, hogy csak azt akartam megtudni, hogy az én képeim miért nem tetszenek senkinek”

– magyarázta Hayn-Leichsenring.

A kutatók szerint az önmagában nem jelent semmit, ha egy képen van 12 ezer like. Az viszont érdekesebb, hogy mondjuk egy adott kép 25 százalékkal több like-ot kapott, mint amit az elérése indokolna.

A bagolyfecske Ausztráliában őshonos, és leginkább erdőkben él. A barnás színe miatt remekül beleolvad a környezetébe, ezért ritkán készül jó kép róla (a kutatás során 65-öt találtak). Az emberek fogékonyabbak a közeli képekre, ami azért is áll kifejezetten jól ennek a madárfajnak, mert nagyon jellegzetes a feje: a szemei előre néznek, nem úgy, mint a madarak többségének, amitől egészen emberinek hat az arca. A tollai úgy állnak, mintha folyamatosan a szemöldökét ráncolna, amire a tollazatának színe is rávetít. széles csőre van, amit nagyra tud nyitni, ezért kicsit olyan, mintha a Szezám utcából ugrott volna elő egy báb.

A bagolyfecske mellett népszerűek voltak még a turákófélék, a galambok és a szarkák is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!