Brutális kertitörpe-ínség sújtja Angliát

2021. április 15. – 21:44

frissítve

Brutális kertitörpe-ínség sújtja Angliát
Fotó: Mark Thompson/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A BBC a Covid által sanyargatott gazdaság egy keveset hallott problémájáról készített riportot: az elmúlt hónapokban tapasztalt súlyos kertitörpe-hiányról. A cikk egyik megszólalója a whitminsteri Highfield Garden World kertészet vezetőhelyettese, Ian Byrne, aki elmondja, hogy fél éve nem volt náluk készleten kerti törpe. Ha sikerül is szerezni pár törpét, azonnal túladnak a rövid árun.

Byrne úgy véli, Anglia legtöbb kertészeti szaküzlete is ebben a cipőben jár, sőt Európa több országában is hasonló a helyzet. A szakember szerint a kínálat nem tudja követni a keresletet, aminek következtében a kerti törpék ritka jelenségek lettek a boltok polcain. A koronavírus-járvány alatt sok otthon űzhető hobbi népszerűbb lett, így a kertészkedés is. Byrne szerint egy teljesen új vevőkör jelent meg a régi kuncsaftok mellett, a kertészetek forgalma majdnem megduplázódott, és rengetegen akarnak kerti törpét venni.

A beszállítók ugyanakkor nem tudnak elég törpét behozni az országba, ráadásul a Szuezi-csatornában az elmúlt hetekben kialakult tengeri közlekedési dugó tovább késleltetett több szállítmányt. Byrne-ék Európa-szerte próbáltak új beszállítókat keresni, sőt kínai cégekkel is tárgyaltak, és arra jutottak, hogy a kertitörpe-aszály oka már a gyártásban is jelentkezik. „Már a nyersanyag előállítása is probléma, így nincs elegendő sem műanyag, sem kő, sem beton kerti törpéből” – fogalmazott. Hogy az árakat hogy érinti a helyzet, arra nem tér ki a cikk, de valószínűleg nem most érdemes shortolni a kertitörpe-gyártók részvényeit.

Byrne tapasztalatait megerősítette a kertészetek angliai képviseleti szervezete, a Garden Centre Association vezetője is. Iain Wylie azt is megjegyezte, hogy a kertitörpe-aszály mellett kerti bútorokból és egyéb kerti kiegészítőkből is nagy a hiány. Korábban az Ikea is jelezte, hogy a szállítmányozási problémák és a nagy kereslet miatt nem tudja elég kerti bútorral kiszolgálni a vevőket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!