A közösségi médiában már elkezdett szerveződni a vakcinaalapú törzsi társadalom. Ki a keményebb, a szputnyikosok vagy az astrások?

2021. április 14. – 18:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szociálpszichológiai közhely, hogy ha az embereket csapatokba osztjuk – akár teljesen random módon, például számozással –, akkor elkezd kialakulni bennük egyfajta csoportidentitás. Ez olyanokkal is megtörténik, akik maguktól sosem gondolták volna, hogy van bennük valami közös – ilyen alapon tud működni a partizánozás az iskolai tornaórán, vagy éppen a számháború, de ennek a jelenségnek lehetünk most tanúi össznemzeti, sőt talán világszinten a vakcinákkal is.

A különböző gyártók szereivel oltott emberek ugyanis – kvalitatív és szigorúan nem reprezentatív felmérésem alapján –

elkezdtek azonosságot érezni azokkal, akik ugyanolyan vakcinát kaptak, mint ők.

Ennek halvány jeleit már baráti beszélgetések során is észleltem, de a vakcinaalapú identitások létéről akkor szereztem nagyobb bizonyosságot, amikor szputnyikosként kíváncsiságból beléptem a Sputnik V vakcinával oltottak Facebook-csoportba. Amit itt tapasztaltam, az minden várakozásomat felülmúlta: az élménybeszámolók, tanácskérések, laikus szakértés és politikai viták mellett az emberek állandóan a szputnyikosságot tematizálják.

Ebből azt szűrtem le, tényleg alakulóban van egy törzsi jellegű, félig vicc–félig komoly szputnyikos identitás, ami nagyjából az oroszokkal kapcsolatos megszokott sztereotípiákból és az esszenciális népi humorból áll össze: keménység, pia, Putyin, medve, szamovár, Zsiguli stb. Íme néhány példa a jelenségre a csoportból:

  • Van olyan tag, aki már csoporttalálkozót szervezne a járvány lecsengése utánra.
  • Valaki eladó szamovárok felől érdeklődik, mások kiposztolják az üveg vodkát, amit az oltás előtti este fogyasztanak.
  • Egy tag megkérdezte a többiektől, hogy esetleg mások is büszkének érzik-e magukat attól, hogy bevállalták a Szputnyikot („Na jó… voltak nagyon kemény tüneteim… de kit érdekel?”)
  • Másvalaki arról posztolt, hogy az oltás után „egyelőre csak annyi mellékhatást érez, hogy elcsatolna Ukrajnától egy kis részt”, de hasonló logikával azon is elkezdtek néhányan poénkodni, hogy vonzódni kezdtek Putyinhoz.
  • Egy ponton megjelent egy szavazás arról, legyen-e e csoportnak társkereső aloldala.
  • És jöttek a klasszikusok is, mint például:

Ez így elég evidens, de azért felmerül több tisztázandó kérdés, kezdjük ott, hogy milyen közös identitása alakul ki a pfizeres, modernás, sinopharmos, astrazenecás törzseknek? Lennének ötleteim, de egy másik törzs tagjaként nem lenne túl autentikus részemről belepofátlankodni, úgyhogy ezt inkább mondják meg azok, akik ezekből kaptak. Az astrásoktól mindenesetre úgy hírlik, a vérrögös mizéria miatt nagyon keménynek gondolják magukat, a pfizeresek pedig valamiféle vakcinaelitet próbálnak megtestesíteni, és már nézik az egymás közelében eladó ingatlanokat a Rózsadombon.

De az is izgalmas lesz, hogy ha újra kell oltatni, akkor ragaszkodnak-e az emberek az eredeti törzsükhöz, vagy sima lesz az átjárás? És vajon hányan csináltatnak maguknak oltásmárkára utaló tetkót ezekben a hetekben? Melyik vakcina melyik Harry Potter-háznak felel meg? El lehetne adni az HBO-nak vagy a Netflixnek (netán a magyar Filmalapnak) egy olyan sorozat forgatókönyvét, amiben egy posztapokaliptikus világban vakcinaalapon szerveződő törzsek között zajlik a harc a túlélésért?

Frissítés: AstraZenecával oltott olvasónktól úgy értesültünk, hogy a vakcinában használt csimpánz adenovírus miatt az astrás csoportban majmos identitásképzés megy. Ha éppen mémelnek a tagok, akkor főleg majmos mémeket posztolnak, valamint azzal ugratják egymást, hogy akinek nem olyan durvák a mellékhatásai, az közelebb áll a majmokhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!