Nem igaz, hogy az érmefeldobásnál pontosan 50 százalék esély van a fejre és az írásra

2023. október 18. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

Döntsük el pénzfeldobással, úgyis ötven százalék esélye van, hogy mi lesz az eredmény – vetik fel gyakran fogadásoknál vagy házi szervezésű versenyeknél, miközben már egy 2007-es kutatásban is arról írtak, hogy feldobáskor az ujjak hatással vannak az imbolygásra és így a fordulásra is. Akkor a kutatók arról írtak, hogy az érmék 51 százalékban azzal az oldalukkal lefelé érnek földet, amelyik felfelé nézett a feldobáskor.

Ezt tesztelte most a František Bartoš, az Amszterdami Egyetem munkatársa, aki egy 49 fős csapattal elvégezte ennek a feltételezésnek az eddigi legmegbízhatóbb tesztjét. Többtucatnyi barátot és kollégát toborzott egy maratoni érmefeldobásra.

„Van, aki filmet néz együtt, és van, aki 12 órán keresztül dobál érmét. Ez valójában sokkal kellemesebb, mint gondolnád” – idézte a NewScientist a kutatót.

A csapat 350 757 alkalommal dobott fel 46 különböző pénznemű és címletű érmét, és rögzítették a dobás előtti és utáni állapotot is. Az eredmények alátámasztották az eredeti feltételezést, azaz

az érmék az esetek 50,8 százalékában valószínűleg ugyanazon az oldalon landolnak, amellyel felfelé elindultak.

Fontos megfigyelés ugyanakkor, hogy az átlagolás személyekre vetítve már más értékeket mutatott, így az emberi tényezőt egyáltalán nem lehet ebből kihagyni. Míg egyiküknél az érmék az esetek 60,1 százalékában ugyanarra az oldalra kerültek, ahonnan indultak, addig volt, akinél ugyanez az arány 48,7 százalék volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!