XII. Piusz pápa már 1942-ben tudhatott a holokausztról

2023. szeptember 17. – 19:35

Másolás

Vágólapra másolva

XII. Piusz pápa már 1942-ben tudott részleteket arról, hogy a nácik zsidókat gyilkolnak a haláltáborokban, derült ki egy, a vatikáni archívumban talált levelezésből. A feltárt, Vatikánon belüli levelezésben egy német jezsuita írt XII. Piusznak levelet arról, hogy a nácik által megszállt Lengyelországban naponta ezreket gázosítanak el.

Az 1942. december 14-i levélben Lothar Koenig jezsuita, a németországi náciellenes mozgalom egyik tagja levelet írt a pápának és a pápa vatikáni személyi titkárának, a szintén német Robert Leiber atyának. A levélben Koenig azt írja, több forrás megerősítette, hogy naponta kb. 6000 lengyelt és zsidót végeznek ki az „SS-kemencékben” a belzeci táborban.

A Vatikán levéltárosa, Giovanni Coco a levélről a Corriere olasz lapnak azt mondta, a levél „óriási és egyedülálló” lelet, amely azt mutatja, hogy a Vatikánnak információi voltak arról, hogy a munkatáborok valójában haláltáborok voltak. „Most már biztosak vagyunk abban, hogy a németországi katolikus egyház pontos és részletes információkat küldött XII. Piusznak a zsidók ellen elkövetett bűncselekményekről” – mondta Coco. A levél két másik náci táborra, Auschwitzra és Dachaura is hivatkozott.

Tisztábban látható történelem

A levelek cáfolhatják a Vatikán korábbi állítását, miszerint XII. Piusz csak „homályos és ellenőrizhetetlen” információkkal rendelkezett a holokausztról, ezért nem ítélte el azt. Az egykori egyházfő történelmi megítélésében Piusz támogatói azzal érvelnek, hogy a pápa csak azért nem szólalt fel, mert „a színfalak mögött” küzdött a zsidók segítésén. A másik oldal szerint viszont XII. Piusz valójában azért nem szólalt fel a holokauszt ellen, mert nem volt bátorsága beszélni, és ezért többször emlegették „Hitler pápájaként”.

XII. Piusz 1939 és 1958 között volt a katolikus egyház feje, számos történész pedig határozottan állította korábban is, hogy a holokauszt éveiben Piusz tudott az úgynevezett Endlösungról, azaz arról, hogy a náci németek haláltáborokat működtetnek. Az amerikai College of the Holy Cross egyetem professzora, Alan Avery-Peck szerint például XII. Piusz „naprakész információkat kapott a vatikáni lengyel követtől is” a holokausztról, de a Zsidó Világkongresszus a nyilvánosság előtt is kérte az egyházfő támogatását. Az USA 1942-ben hivatalosan közölte a Vatikánnal, hogy a varsói gettóba kényszerített embereket kivégzik.

A másik oldalon álló történészek szerint XII. Piusz azért is hallgatott, mert egyrészről tartott „a kommunizmus térnyerésétől, amelyet a keresztény Európára leselkedő legnagyobb fenyegetésnek tartott” – írja publikációjában José M. Sanchez történész. A XII. Piusz mellett álló történészek szerint XII. Piusz titokban buzdította a katolikus egyház tagjait az üldözött zsidók bújtatására, de szerintük „rosszabb dolgok történtek volna”, ha a pápa felemeli a hangját Hitlerrel szemben.

Ferenc pápa 2019-ben jelentette be, hogy kutathatók lesznek a vatikáni archívumban lévő dokumentumok: „az egyház nem fél a történelemtől” – mondta ekkor az egyházfő. Azzal, hogy a vatikáni archívum végre elérhetővé vált, újabb részletek derülhetnek ki abban a történelmi vitában, amely XII. Piusz megítéléséről szól – illetve arról, hogy az egyházfő tehetett volna-e többet a holokauszt ellen. A XII. Piuszra vonatkozó iratok korábban több mint hetven évre titkosítva voltak, így csak részleges ismeretek álltak rendelkezésre arról, hogy mit tudott a második világháború alatt a Vatikán. Az archívum megnyitásával oldalak milliói váltak kutathatóvá, így hosszú idő lesz annak teljes feldolgozása.

(Reuters, Euronews)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!