Indul az első magyar műszer a Holdra, vizet fog szimatolni

2023. augusztus 6. – 17:39

Indul az első magyar műszer a Holdra, vizet fog szimatolni
Puli Holdi Vízszimatoló neutron spektrométer burkolat nélkül – Fotó: Puli Space Technologies

Másolás

Vágólapra másolva

A nagy hidegháborús űrverseny után most megint mindenki a Holdra akar menni, egészen pontosan az égitest déli sarki régiójára. Ennek az az oka, hogy itt találhatók olyan kráterek, amelyek állandóan árnyékban vannak, így van esély vízjég jelenlétére, de vannak napos területek is. Víz plusz napenergia – ezek a legfontosabb dolgok egy emberes Hold-expedíció számára. A második nagy űrverseny már zajlik, és ismét a Holdért – és úgy tűnik, egy magyar műszer is ott lehet a startvonalnál.

A Puli Holdi Vízszimatoló (Puli Lunar Water Snooper) tavaly májusban elnyerte a „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét – a folytatás” verseny második helyezését. A holdi erőforrások felderítésére alkalmas eszközök kategóriájában egyedül a Puli Space Technologies vízszimatolója került be a megvalósítás fázisába. A siker kulcsa, hogy egy éven belül holdi éles bevetésre kész eszközt tudtak megtervezni, legyártani és a NASA pasadenai laboratóriumának, a Jet Propulsion Laboratorynak három darab működő példányt adni tesztelésre.

A Vízszimatoló egy rendkívül kicsi, 10x10x3,4 cm méretű, alig 40 dekagrammos detektor, amely képes felmérni a Hold felszíni rétegében megbújó hidrogénkészletet. Így nem csak az űrhajósok vízellátását lehetne biztosítani, de a vízből kinyert hidrogén és oxigén rakéta-üzemanyagként is szolgálhat.

„Az eredeti elképzelés Lucsányi Dávid fejéből pattant ki, aki kitalálta, hogy a laptopokban megtalálható CMOS-szenzorhoz hasonlót fejlesszünk tovább úgy, hogy tudjuk használni neutronok detektálására” – mondta Pacher Tibor, a Puli Space Technologies alapítója. „A holdi erőforrások kategóriájában ezzel végül elhoztuk az első díjat 2020-ban. Ezután írtuk meg a költségvetést és a projekttervet, amit a NASA megint díjazott.”

A Puli a NASA-tól egyszer egy 30 ezer dolláros díjat, majd egy kidolgozott költségvetésre 260 ezer dollárt kapott – ez az űrszektorban sok mindenre nem elég, bevetésre alkalmas prototípust viszont lehetett belőle gyártani. Így tett a Puli is, és elindult a NASA-hoz, hogy leszállítsa a prototípust, közben viszont beugrott az Intuitive Machines vállalathoz, amely szintén sorra nyerte el a NASA-díjakat.

Vízszimatoló tesztelése a CERN-ben – Fotó: Puli Space Technologies
Vízszimatoló tesztelése a CERN-ben – Fotó: Puli Space Technologies

„Az Intuitive Machinesnél két kollégával beszélgettünk, amikor megjelent a tárgyalóban Trent Martin, a cég holdi rendszerekért felelős alelnöke, és megkérdezte, mit csinálunk” – mondta Pacher Tibor. „Érdekelte a projekt, kérte, hogy hagyjuk ott a Vízszimatolót, de nem tehettük, mert vittük a NASA-hoz. Végül bevállaltuk, hogy legyártunk két másikat nekik, ők pedig azt, hogy cserébe ezeket elviszik a Holdra.”

A Vízszimatoló az Intuitive Machines IM-2-es küldetésén megy majd a a Holdra, a tervek szerint a következő év első felében. A cég több NASA-projektet elnyert, a kereskedelmi holdrakomány-szolgáltatások 8 helyéből például 3-at elvitt, az IM-2 pedig több elsőséget is begyűjthet, mint például az első mobilhálózat működtetését a Holdon.

„Az IM-2-es küldetésen, amelyen a magyar partnerrel dolgozunk, többek között egy kisebb űreszköz is kapott helyet, amit déli-sarki szöcskének hívunk” – mondta a Telexnek Trent Martin. „A Nova-C lander a Hold felszínére ér, a déli-sarki szöcske lecsatlakozik, ötöt ugrik, többek között a déli-sark egy tartósan árnyékban lévő területére is.” A cél az, hogy minél több mérést tudjanak elvégezni ezen rövid idő alatt, és minél több információt gyűjtsenek be a felszíni körülményekről, például a hőmérsékletről és a vízjég mennyiségéről. A szöcske missziója igazi nemzetközi együttműködésben készül, a Pulin és az Arizonai Egyetemen kívül a német űrügynökség berlini bolygókutató intézete is dolgozik a küldetésen.

Ha már ott az űreszköz, tudományos adatokat is gyűjtenek

A NASA alapvetően technikai demonstrációnak szánta az általa díjazott projekteket, de az Intuitive Machines úgy gondolta, hogy ha már van hely az eszközökön, tudományos méréseket is végezni akar. Így került fel a Vízszimatoló is a szöcskére, és egy roverre is, amelynek segítségével egyébként a Nokia az első holdi mobilhálózatot teszteli.

A szöcskén egy kamera is található, ez az Arizonai Egyetem projektje, és Mark Robinson felügyeli – ő a Lunar Reconnaissance Orbiter űrszonda kamerarendszerének és a nemrég üzembe állt dél-koreai holdszonda „árnyékkamerájának” felelőse is. A berliniek különleges hőmérője akár -200 Celsius-fokos hidegben is megbízhatóan működik. A NASA-nak egy fúrója is van még a Nova-C rakományai között, amellyel egy méter mélységig terveznek talajmintát venni.

„Olyan technológiát akartunk fejleszteni, ami olyan helyre is el tud jutni, ahová egy rover nem” – mondta Trent Martin. „Ez lett a szöcske. A 32 kilogrammos eszköz több száz méterre el tud jutni az eredeti leszállóhelytől.”

A szöcske üzemanyaga hidrazin, emiatt van némi kockázata, hogy a vízkereső műszerek nem jeget, hanem a hidrazinból visszamaradt hidrogént érzékelik, így a mérések pontatlanok lesznek. Ezért is fontos, hogy egy Vízszimatoló kerül a roverre, illetve a hopperre is. „A neutron-spektométer nagyon könnyű, egyszerűen beépíthető, nem fogyaszt sok energiát, és nem generál túl sok adatot. A tökéletes eszköz a feladatra. Azzal, hogy a roverre is teszünk egy spektrométert, két, egymástól független mérést kapunk. A rover nem hidrazinnal működik, ezért nincs kockázat, hogy az abból visszamaradt hidrogént érzékeljük. Így azt is megmondhatjuk, hogy a szöcske hidrazinmotorja beszennyezte-e bármennyire a holdi felszínt.”

„Részese akartam lenni a projektnek, mert érdekel, mi van a holdi barlangokban” – mondta a Telexnek Mark Robinson, az Arizona Állami Egyetem professzora. „Trent néhány évvel ezelőtt megkeresett, hogy írjak egy ajánlatot a misszió tudományos szegmensére, ami végül megkapta a NASA támogatását, aztán elnyertünk egy másik díjat is, ami a NASA fúrójára vonatkozott. Végül a két projektet összevonták.”

Az első terv az volt, hogy a fúrásokat a holdi egyenlítő környékén végzi majd a NASA, nem messze attól a helytől, ahol annak idején az Apollo-11 leszállt, de végül új célterületet választott: a sokat emlegetett déli sarkot. Ehhez kellett aztán tudományos kísérleteket választania az Intuitive Machines által összeállított csapatnak. „Rögtön az volt az első reakcióm, hogy megkérdezzem: el tudjuk-e reptetni az űreszközt egy állandóan árnyékos kráterbe. Azt hittem, azt fogják mondani a többiek, hogy megőrültem. Azért szerettem volna ezt célterületnek, mert rendkívül hideg, és van esély, hogy jeget találunk benne. Trent csak annyit kérdezett: jó, és milyen mérőeszközöket vigyünk oda? Szükségünk volt neutron-spektométerre, de amit a NASA tudott volna biztosítani, de túl drága volt, erre nem volt keretünk. Először anélkül akartunk elindulni. Aztán Tibor és Trent találkoztak, Tibor megmutatta a miniatűr neutron-spektrométert, majd Trent felhívott azzal, hogy megvan az eszközünk. Ez azért óriási dolog, mert az egyik fő kérdés most az, hogy találunk-e vízjeget a kráterekben” – mondta Mark Robinson.

Az alternatíva egy kamera lett volna, ami érzékeli a vízjégből visszaverődő fény kék spektrumát – most viszont, hogy a kamera és a Vízszimatoló is a Holdra kerül, nagyon pontos mérések születhetnek. „Soha senki nem csinált még ilyet” – mondta a professzor. „Nagyon izgalmas. És nincs rajtunk nyomás, mivel a NASA csak annyit vár el technológiai demonstrációként, hogy a szöcske tudjon repülni. Az eredeti ötlet az volt, hogy ha megvan a technológia, később lehet tudományos méréseket végezni a segítségével. De így már most tudunk adatokat gyűjteni.”

Az Artemis is ide szállhat le majd

„Ez a terület tökéletes, egyrészt azért – és nem tudom, hogy ilyet illik-e mondani, vagy sem –, mert gyönyörű, lenyűgöző. Aztán van egy nagy krátergerinc is, ahol a NASA ki tudja próbálni a fúróját. Ez sokkal nehezebb feladat, mint a Földön fúrni, hiszen itthon ismerjük a talaj szerkezetét, a Holdon pedig nem. A gerinc egyik oldalán hideg van, van esély rá, hogy jeget is találnak. Ráadásul ez egy potenciális leszállóhely a NASA Artemis-missziójának is. Eredetileg nem a tudományos eredmény volt a cél, de ha már ott vagyunk, csinálunk egy kis tudományt is.”

A misszió elég rövid lesz, mindössze nagyjából egy hétig tart majd, de ennyi idő alatt is sikerülhet értékes tudományos eredményeket gyűjteni. „Nagyjából öt napra van szükségünk a munkához, de lehet, hogy csak négyre. A lander leszáll, a hopper első nap egyszer ugrik, megnézzük, hogy egyáltalán működik-e. Készítünk videót a rövid repüléséről, ami látványos, de mérnöki szempontból is fontos. Van kamera mindkét eszközön, láthatjuk a szöcskét és a landert is egyszerre. Aztán a hopper továbbugrál, nagyjából 100 métrenként. Soha nem készültek még ilyen videók a Hold felszínén.”

A Hold tehát jelenleg a legértékesebb ingatlanpiac a világon – nem csak a NASA, a kínaiak, az indiaiak, a dél-koreaiak, a japánok, és még ki tudja, hány ország készül arra, hogy lélekben körbekerítsen magának egy kis részt belőle. „A 60-70-es években a tudományos közösség úgy gondolta, hogy már mindent tudunk a Holdról, járt ott ember, gyűjtöttünk mintákat – miért is mennénk vissza?” – mondta Mark Robinson. „Aztán a Hold megint érdekes lett, rájöttünk, hogy a geokémiája sokkal bonyolultabb, mint gondoltuk.” Megindult az új űrverseny, amiből senki nem akar kimaradni – és amibe most a magyarok is beszállhatnak egy kis eszközzel, ami kiszimatolhatja az egyik legfontosabb erőforrást, a vizet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!