Kiosztották a magyar Nobel-díjat, egy gépészmérnök kapta

2023. június 15. – 21:32

Másolás

Vágólapra másolva

Idén tizenkettedik alkalommal adták át a „magyar Nobel-díjként” is emlegetett Bolyai-díjat, amelyet Stépán Gábor Széchenyi-díjas gépészmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja vehetett át. Stépán Gábor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem alkalmazott mechanika professzora, az Academia Europaea és az Észt Tudományos Akadémia akadémikusa.

Stépán Gábor többek között tagja a Bolyai János Matematikai Társulatnak, a Magyar Mérnökakadémiának, az International Union of Theoretical and Applied Mechanics és az EuroMech vezetőségének. 1988-ban megkapta az MTA Fiatal Kutatói Díját, 2001-ben mestertanár címet szerzett, 2006-ban Simonyi Károly mérnöki díjjal tüntették ki, 2011-ben Széchenyi-díjat, 2012-ben Szilárd Leó-díjat, 2023-ban Jedlik Ányos-díjat kapott. Amerikai és kínai szakmai díjak mellett az egyetemi hallgatóitól többször kapta meg a legkiválóbb oktatóknak járó díjat. Feltalálóként egyetemi kollégáival kilenc hazai szabadalmi és egy használatiminta-oltalmi bejelentésben jegyzik, több bejegyzett európai szabadalma is van.

A díjat 2000 óta minden második évben átadják, a díj mellett a nyertes 100 ezer eurót is kap. A Bolyai-díj Magyarország legrangosabb, magánszemélyek által alapított tudományos díja, amelyet olyan, a tudományos életben külföldi mércével is kiemelkedő eredményeket elérő személyek kaphatnak meg, akik kutatási eredményeikkel hozzájárulnak Magyarország társadalmi és gazdasági fejlődéséhez.

A legutóbbi Bolyai-díjat 2021-ben Karikó Katalin kutatóbiológus kapta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!