Az összetett élet legkorábbi nyomait találhatták meg

2023. június 08. – 11:19

Másolás

Vágólapra másolva

Valódi „elveszett világ” nyomaira bukkanhattak az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói: a legkorábbi komplex élőlények világát hívják így, egyrészt azért, mert ezek az élőlények már kihaltak, másrészt azért, mert nagyjából semmit nem tudunk róluk. A New Scientistnek nyilatkozó kutatók szerint most sikerült megtalálni a hozzájuk köthető legkorábbi nyomokat.

A Föld legkorábbi életformái egyszerű egysejtű szervezetek voltak, amelyek több mint 3 milliárd éve jelentek meg a bolygón. Egy bizonyos ponton – nem tudjuk pontosan, mikor – megjelentek az eukariótáknak nevezett összetettebb organizmusok, amelyeknek már voltak sejtmagjaik is. Végül ezekből fejlődött ki a ma élő összes állat, növény, gomba és alga.

A legrégebbi ismert eukarióta-fosszíliák vörös és zöld algák, amelyek egymilliárd évesek, és Kanadában, illetve Kínában található kőzetekben bukkantak rájuk. A fosszíliákat alakjuk és a bennük megtalálható szteroidok alapján lehet azonosítani – az eukarióták ugyanis szteroidokat használnak a sejtmembránjaik építésére.

Eukariótának tűnő fosszíliákat már korábban is találtak akár 1,6 milliárd éves kőzetekben is, de az azokat vizsgáló kutatóknak nem sikerült szteroidokat is találniuk, ezek nélkül pedig nem lehet biztosan megállapítani, hogy valóban összetett élet nyomairól van-e szó. Most sikerült igazolni, hogy ezek a fosszíliák valóban eukariótákhoz tartoznak, csak egy kicsit egyszerűbb fajtához, amely egyszerűbb, protoszteroidnak nevezett szteroidokat termelt.

Amikor a modern eukarióták szteroidokat termelnek, egy tizenkét lépcsős folyamaton mennek keresztül – ennek a folyamatnak az első néhány lépésében állítják elő a protoszteroidokat.

A kutatók a szóban forgó kőzeteket a McArthur bányából gyűjtöttek össze Ausztrália északi részén, Borroloola közelében, amelyet néhány milliárd évvel ezelőtt még tenger borított.

A kutatás során kiderült: eukarióták jelenlegi tudásunk szerint már 1,6 milliárd évvel ezelőtt léteztek a bolygón.

Azok az eukarióták, amelyek már szteroidokat is képesek voltak termelni, nagyjából 1 milliárd évvel ezelőtt jelentek meg, és valószínűleg annyira előnybe kerültek a korábbi változatokhoz képest, hogy utóbbiak ki is haltak.

Ezek a kifinomultabb eukarióták később algákká, gombákká, növényekké és állatokká fejlődtek, amelyek mindegyike modern szteroidokat termel. Az első állati eukarióták például körülbelül 600 millió évvel ezelőtt jelentek meg.

Jelenleg nem tudjuk, hogyan nézhettek ki a legkorábbi protoszteroid-termelő eukarióták, de a kutatók úgy vélik, hogy tengeri élőlények voltak, amelyek sokkal nagyobbak és összetettebbek lehettek, mint a mai baktériumok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől