Beragadt sejtek állhatnak az őszülés mögött

2023. április 20. – 13:16

Beragadt sejtek állhatnak az őszülés mögött
Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nemrég megjelent tanulmány alapján megrekedt őssejtek okozhatják az őszülést – írja a Guardian. Fontos kiemelni, hogy a kutatók egerek sejtjeit vizsgálták, és az eredményük egyáltalán nem perdöntő, de ha további vizsgálatok megerősítik őket, akkor az akár az őszülés megállításához, visszafordításához is vezethet.

A kutatók egerek melanocita őssejtjeit (melanocyte stem cell – McSC) vizsgálták, amik az emberek bőrében is jelen vannak. Azt vették észre, hogy ahogy a haj normálisan nő, az McSC-k folyamatosan vándorolnak a szőrtüsző részei között, így fejlődnek. Az egyik ilyen részben kapják meg a jelet, hogy rendes sejtekké váljanak, és kezdjenek el pigmentet termelni, ami például a szem, a bőr és a haj színéért felelős.

Azonban ahogy a haj öregszik, kihullik és visszanő, egyre több McSC beszorul az egyik tüszőrészbe, így nem jutnak el oda, ahol elkezdhetnének pigmentet termelni. Legalábbis a vizsgált egérsejtekben, így a következő kérdés az, hogy vajon az emberekben is így működik-e.

„Ha igen, akkor ez egy lehetséges útvonalat jelent az emberi haj őszülésének visszafordítására vagy megelőzésére, mert akkor csak újra ki kell szabadítani a beszorult sejteket, hogy tovább vándoroljanak a tüszőben”

– mondta Szun Csi (Qi Sun), a tanulmány vezető szerzője és a NYU Langone egészségügyi kutatóintézetének munkatársa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!