Szorong? Szaglássza meg a másik hónalját!

2023. március 26. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

Kutatók egy csoportja önkéntesek hónaljából gyűjtött be verejtékmintát, ezeket később olyan páciensekkel szagoltatták meg, akik szorongásaik miatt vettek részt terápián.

A kísérlet úgy találta, hogy a szaglászástól a szorongásuk több mint harmadával csökkent a tudatosságterápia önmagában történő alkalmazásához képest, de hogy ez mitől van, még nem tudni. Az eddig is ismert volt a kutatók előtt, hogy az emberi testszag a nőknél agressziót vált ki, a férfiaknál viszont ellenkezőleg, blokkolja azt.

Az új tanulmányt a hétvégén mutatták be a párizsi Európai Pszichiátriai Kongresszuson. „Lelkiállapotunk miatt olyan molekulákat termelünk az izzadsággal, amelyek közlik érzelmi állapotunkat, akik ennek megfelelő módon viselkednek” -mondta a kutatást vezető Elisa Vigna. A stockholmi Karolinska Intézet kutatója szerint a mások izzadságából kivont anyagokat fel lehetne használni bizonyos lelki problémák kezelésében is.

'Reményeink szerint ez akár a szorongásban szenvedő emberek kezelésének új módszeréhez is vezethet, például növelheti a meditációs alkalmazások hatékonyságát, esetleg segíthet azoknak, akik szervezete nem reagál a jelenlegi kezelésre' – mondta Vigna.

A kísérlet a következőképp során a kutatók először is verejtékmintákat gyűjtöttek önkéntesektől, akik a mintavétel közben különböző filmekből néztek meg részleteket.

A filmeket úgy válogatták össze, hogy eltérő érzelmeket, például félelmet vagy boldogságot váltsanak ki, hogy kiderüljön, az izzadás közben átélt érzelmek hatással vannak-e az eredményekre. A félelmet keltő filmek között szerepelt például Az átok című horror, míg a boldogságkeltéshez az Apáca show és a Mr. Bean nyaral részleteit használták.

A vizsgálatot 48 fős mintán végezték, a 15 és 35 év közötti szorongásban szenvedő nőket 3 csoportra osztották. Két napon keresztül mindannyian részt vettek a szorongás leküzdését segítő szolgáló tudatos jelenlét terápián, azaz meditáltak, relaxáltak és tudatossági gyakorlatokat végeztek.

A terápia közben a csoportok más-más szagokat éreztek a fenti izzadtságminták alapján, míg a kontrollcsoport tiszta levegőt szagolhatott. Azoknál, akik a tudatos jelenlét terápia során a verejtéket is szaglászták, 39 százalékkal csökkent a szorongási pontszámuk, míg a kizárólag a kontrollcsoportban mindössze 17 százalékkal.

Úgy tűnt azonban, hogy a megnézett film típusa nincs hatással az eredményekre, a verejték az verejték.

Vigna hangsúlyozta, hogy ez egy proof-of-concept vizsgálat, így most egy nagyobb vizsgálatba kezdenek, hogy megbizonyosodjanak az teóriájukról. Ezért összefognak a pisai egyetem elemzőivel is, akik több mint 300 vegyületet tudtak elkülöníteni az emberi verejtékből.

(Daily Mail, Karolinska Insitutet, Sky News, BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!