Beletúrtak Beethoven hajába, alkoholizmusa okozta a májzsugorát

2023. március 23. – 11:18

Beletúrtak Beethoven hajába, alkoholizmusa okozta a májzsugorát
Beethoven egyik tincse – Forrás: Ira F. Brilliant / Center for Beethoven Studies, San Jose State University / AFP

Másolás

Vágólapra másolva


Ludwig van Beethovennek valószínűleg örökletes hajlama volt a májbetegségekre, hónapokkal a halála előtt pedig hepatitis B fertőző májgyulladásban szenvedett, derült ki a Cambridge-i Egyetem által vezetett kutatócsoport vizsgálatából. A szakemberek öt hajtincset vettek alapul a zeneszerző genomjának szekvenálásához. Sok mindent megállapítottak,

de az nem, hogy mi okozhatta Beethoven halláskárosodását.

A nemzetközi kutatócsoport nyolc, köz- és magángyűjteményekben őrzött tincsből származó hajszálakat elemzett, hogy fényt derítsen Beethoven egészségügyi problémáira. A kutatók a nyolcból öt tincset minősítettek hitelesnek, mind az öt ugyanattól az európai férfitól származik.

A genetikai kockázati tényezők Beethoven magas alkoholfogyasztásával párosulva hozzájárulhattak a májbetegségéhez, állítja a kutatás vezetője, Tristan Begg. A kutatók a zeneszerző társalgási füzeteinek vizsgálata során – amelyeket élete utolsó évtizedében használt a külvilággal való érintkezéshez – arra jutottak, hogy Beethoven rendszeresen fogyasztott alkoholt, de hogy mennyit, azt nehéz megbecsülni.

„Bár kortársainak többsége azt állította, hogy a XIX. század eleji bécsi mércével nézve mérsékelt volt az alkoholfogyasztása, ez mégis akkora mennyiséget jelentett, amelyről ma már tudjuk, hogy káros hatással van a májra” – mondta Begg. A hosszú időn át tartó nagy mennyiségű alkohol elfogyasztása a genetikai kockázati tényezőkkel együtt vezethetett a zeneszerző a májzsugorához.

A kutatók szerint a vizsgálat kimutatta, hogy Beethoven gyomor- és bélrendszeri problémáit nem a glutén- vagy a laktózérzékenység okozta. Begg szerint Beethoven genomjának hozzáférhetővé tétele hozzásegíthet, hogy egy nap választ kaphassunk az egészségével kapcsolatos olyan fennmaradó kérdésekre is, mint a zeneszerző halláskárosodása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!