2050-re megduplázódhat azoknak a száma, akik nem jutnak biztonságos ivóvízhez

2023. március 22. – 06:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ új jelentése szerint 80 százalékkal fog növekedni a vízigény 2050-re, így a biztonságos ivóvízhez nem jutó emberek száma megduplázódik majd a világ városaiban. Az ENSZ azt is vizionálja: a közelgő vízválság „kicsúszik majd az ellenőrzés alól”, írja a Guardian.

Napjainkban közel 1 milliárdan küzdenek vízhiánnyal a világ városaiban, ez a szám fog az ENSZ jelentése szerint megduplázódni 2050-re, elérve a nagyjából 1,7–2,4 milliárdot. A jelentés alapján jelenleg 2-3 milliárd ember érzékel évente legalább egy hónapig vízhiányt, 3,6 milliárdnak pedig nincs hozzáférése a biztonságos higiéniához.

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója arról beszélt, hogy a kormányoknak együtt kell működniük vízügyben, „erős nemzetközi mechanizmusok létrehozására van szükség”. A vízfelhasználás az elmúlt negyven évben kb. 1 százalékkal nőtt világszerte, ez a népességnövekedés és a fejlődés hatására folytatódni fog.

A Globális Vízgazdasági Bizottság jelentése szerint 2030-ra 40 százalékkal meghaladja majd a kínálatot az édesvíz iránti kereslet. Az ENSZ New Yorkban tart a héten vízügyi konferenciát, ahol a globális vízügyi kérdéseket vitatják meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!