A hím déli elefántfókák azért híznak hatalmasra, hogy hatalmas háremük legyen, és ezzel a saját túlélési esélyeiket felezik

2023. március 22. – 11:51

A hím déli elefántfókák azért híznak hatalmasra, hogy hatalmas háremük legyen, és ezzel a saját túlélési esélyeiket felezik
Hím déli elefántfókák összecsapása – Fotó: Michael Nolan / Robert Harding / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új kutatás szerint a szélsőséges poligámia korai halálba kergetheti a hím déli elefántfókákat. A hímek ugyanis a dominancia érdekében a ragadozókkal teli területeken való táplálkozással igyekeznek minél gyorsabban hízni, így sokkal nagyobb eséllyel halnak meg idő előtt, mint a nőstény egyedek – írja a Guardian.

A déli elefántfóka a legtestesebb fókafaj, a hímek pedig a nőstényeknél akár ötször súlyosabbak is lehetnek. Az extrém méretre hízás szándékos: a nagyobb hímek jobb eséllyel győzik le a kisebbeket, és így nagyobb háremet is tarthatnak. Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb és kövérebb egy fóka, annál jobbak a szaporodási esélyei.

A szaporodási versenynek pedig nem nagyon célvonala, előfordul, hogy a hím déli elefántfókák száz nőstényből álló háremet gyűjtenek maguk köré.

Ennyi nősténnyel az ivarérett hímeknek csupán a négy százaléka rendelkezik.

A Royal Society Open Science című folyóiratban publikált tanulmány szerzői szerint az ivarérett hímekre nehezedő versenykényszer arra készteti őket, hogy minél gyorsabban hízzanak, ezért azt is vállalják, hogy a jóval veszélyesebb tengeri területeken is vadásszanak, ahol maguk is ragadózók áldozatai lehetnek. A hímeknek azért is szükségük van az elraktározott zsírkészletekre, hogy a szárazföldön töltött hónapok alatt a túlélés mellett arra is maradjon energiájuk, hogy megküzdjenek a többi hímmel a nőstényekért.

Felnőtt hím déli elefántfóka egy bébi mellett – Fotó: Eleanor Scriven / AFP
Felnőtt hím déli elefántfóka egy bébi mellett – Fotó: Eleanor Scriven / AFP

A Csendes-óceán délnyugati részén található Macquarie-szigeten 14 000 déli elefántfókán végzett vizsgálat megállapította, hogy míg a hímek és a nőstények túlélési aránya a fiatal egyedek esetében nagyjából hasonló,

a hímek túlélési aránya nyolcéves koruk után körülbelül 50 százalékra esett vissza, míg a nőstények túlélési aránya 80 százalékos maradt.

A hímek hatéves korukra lesznek ivarérettek, de még legalább 9–12 éves korukig kell hízniuk, hogy esélyük legyenek az idősebb hímek elleni küzdelemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!