Olyan széles algamassza tart az USA felé, mint az egész ország kétszer

2023. március 19. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási algatelep tart Florida partjai felé, írja a CNN. A golffűmassza már régóta jelent problémát az Atlanti-óceán partjainál, a tudósok 2011 óta követik nyomon a felhalmozódását. Az idei virágzás minden idők legnagyobbja lehet, a szakértők szerint több mint 8000 kilométeres szélességben húzódik a tengeren, Afrika partjaitól a Mexikói-öbölig.

A CNN dr. Brian Lapointe-ot, a Floridai Atlanti Egyetem oceanográfiai intézetének kutatóját idézte, aki elmondta:

az idei virágzás korábban kezdődött, a telep mérete december és január között megduplázódott.

A telep nyugat felé halad, és a Karib-tengeren keresztül nyáron jut el a Mexikói-öbölig. Az alga valószínűleg július környékén jelenik majd meg a floridai partoknál, mondja a kutató. „Ez egy teljesen új oceanografiai jelenség, ami valóban katasztrofális problémát okozhat a karibi régió turizmusában, mert akár 5-6 méteres mélységben is felhalmozódhat a strandokon” – tette hozzá.

A golffű egy gyűjtőfogalom, amely több mint 300 barna algafajra vonatkozik, bár a Sargassum natans és a Sargassum fluitans a két leggyakrabban előforduló faj az Atlanti-óceánon. Amikor a tengeren sodródik a telep, az algák pozitív hatással lehetnek az óceáni életre. Úszó élőhelyet, táplálékot és védelmet nyújthat halaknak, emlősöknek, tengeri madaraknak, rákoknak és egyéb állatoknak.

A partok közelébe érve viszont inkább károssá válik. A sekély tengeren a golffű felhalmozódik, rothadó tojáshoz hasonló szagú gázokat enged magából, és ilyen nagy mennyiségben „kiszívja” az oxigént a sekélyebb vízből, holt zónákat hoz létre. A rothadó algákból kibocsátott gáz – a hidrogén-szulfid – mérgező és légúti problémákat okozhat.

A strandokon felhalmozódott algahalmok megtisztítása dollármilliókba kerül, és az eltávolítás árthat a tengeri élőlényeknek is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!