Először sikerült benézni a gízai nagy piramis rejtett átjárójába

2023. március 2. – 19:07

Először sikerült benézni a gízai nagy piramis rejtett átjárójába
REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

2016-ban fedezték fel azt a rejtett átjárót, ami a gízai nagy piramis főbejárata felett húzódik. Most endoszkópos kamerát küldtek a járatba, ami, mint kiderült, 9 méter hosszú és 2,1 méter széles, írja a BBC. Szakértők szerint az lehetett a célja, hogy megfelelően elossza a piramis súlyát a bejárat vagy egy még fel nem fedezett másik kamra miatt.

A járatot egyébként egy egészen különleges módszerrel, úgynevezett müográfiával sikerült felfedezni. A ScanPyramids Project kutatócsoportja képes volt érzékelni a piramison belüli sűrűségváltozásokat annak elemzésével, hogy miként hatoltak be a müonok az építménybe, azaz mennyi müont nyelt el a piramis.

A nem invazív technikával a kutatók üres teret észleltek a nagy piramis északi oldala mögött, körülbelül 7 méterrel a főbejárat felett, egy olyan területen, ahol egy kőből készült objektum is található. További teszteket végeztek radarral és ultrahanggal, majd egy 6 milliméter széles endoszkópot küldtek be egy kőtömbök közötti lyukban.

A kamera üres folyosót mutatott, durván faragott kőtömbökből épült falakkal és boltíves kőmennyezettel. A kutatók folytatják a munkát, és megnézik, mi lehet a folyosó mögött vagy a járat végén.

Záhi Havássz régész korábban azt mondta, hogy a járat segíthet kideríteni, hogy vajon a piramist építtető Kheopsz fáraó sírja is az épületben van-e.

2017-ben szintén müográfia segítségével egy másik, nagyobb kamrát is sikerült felfedezni a nagy galéria felett, ez 30 méter hosszú és több méter magas lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!