Egy rejtélyes fényjelenséget láttak Hawaii felett

2023. január 28. – 17:29

Egy rejtélyes fényjelenséget láttak Hawaii felett
Fotó: a japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium felvétele

Másolás

Vágólapra másolva

Hawaii felett nemrégen egy titokzatos „fényörvény” volt az égbolton, a szakértők szerint a jelenség a SpaceX egyik kilövéséhez köthető, és valójában zuhanó, fagyott üzemanyagot lehetett látni.

A nem mindennapi képeket január 18-án rögzítette a japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium teleszkópján kívül elhelyezett kamera. A felgyorsított felvételen egy kis fényfolt látható, amely egyre nagyobb lesz, majd spirálszerűen több percig mozog az égbolton, mielőtt eltűnik.

A SpaceX január 18-án reggel indított egy katonai műholdat egy floridai űrállomásról. A műhold egy része körülbelül három perccel a felszállás után levált, és visszatért a Földre. Miután a műhold célba ért, a maradék üzemanyag a Csendes-óceánba zuhant. Eközben lehetett látni egy spirál alakú, fagyott üzemanyagkristályokból álló felhőt, amelyet a napfény megvilágított – írja a Spaceweather.com.

Nem ez az első eset, hogy a SpaceX rakétái hasonló fényjátékot okoznak. A lefagyott rakétaüzemanyag más vizuális érdekességet is okozott a Földön. 2022 márciusában például egy kínai rakétából származó fagyott üzemanyag egy nagy, forgó fénygömböt hozott létre. 2017 októberében egy még nagyobb kék gömböt láttak az égen Szibéria felett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!