Az eddigi legöregebb és legteljesebb múmiát fedezték fel Egyiptomban

2023. január 26. – 22:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az ókori Egyiptom eddigi legrégebbi és legteljesebb múmiáját találhatták meg régészek Kairó közelében egy királysírban – írja a Guardian a kutatást vezető régészre hivatkozva.

A 4300 éves múmiát egy 15 méteres akna alján találták meg egy nemrég feltárt, ötödik és hatodik dinasztia korabeli sírcsoportban, a szakkarai lépcsős piramis mellett – mondta újságíróknak Zahi Hawass, a kutatócsoport vezetője.

A múmia egy Hekashepes nevű férfié, és egy habarccsal lezárt mészkőszarkofágban fedezték fel. A többi, most feltárt sírban is voltak múmiák, megtalálták például egy Khnumdzsedef nevű férfi tartósított maradványait. Ő az ötödik dinasztia utolsó fáraója, Unasz uralkodása idején látott el fontos udvari feladatokat, például a papság és a nemesek felügyeletét. A sírkamra falai a mindennapi életből kölcsönzött jelenetekkel vannak díszítve.

Egy másik sír egy Meri nevű illetőhöz tartozik, aki „a titkok őrzője és a palota nagy vezetőjének asszisztense” volt életében. A régészek közleménye szerint a sírok között számos szobrot találtak, köztük szolgákat, valamint egy férfit és a feleségét mintázó alkotásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!