A BTS és Billie Eilish zenéjére a legjobb elaludni egy kutatás szerint

2023. január 21. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

A dániai Aarhusi Egyetem kutatói 985, alvással kapcsolatos Spotify lejátszási lista összesen 225 626 olyan zeneszámát elemezték, hogy megtalálják a legjobb elalvós dalokat. A lassú, meditatív zenék mellett a kutatás eredménye szerint a legjobb elalvós zenék közé tartoznak a koreai fiúbanda, a BTS és Billie Eilish számai is – írja a Hollywood Reporter. A teljes kutatás itt olvasható el.

A kutatók a Spotify szoftverének segítségével hat különböző kategóriába osztották az „alvós” zenéket. Ezek közül háromra jellemző volt a lassabb és csendesebb dallam, és az akusztikus hangszerek használata, a többiben viszont sokkal gyorsabb, energikusabb és „hangosabb” zeneszámok is előfordultak.

Ilyen a BTS Dynamite című száma is, ami a kutatók szerint az egyik legnépszerűbb popszámnak számít az alvós lejátszási listákon.

De nagy népszerűségnek örvend a zenére elalvók körében Billie Eilish és Khalid közös, a Dynamite-nál jóval líraibb hangvételű lovely című száma is.

A tanulmány készítői szerint szerint ezek a slágerek az ismerős dallamuk miatt segíthetnek megnyugtatni az embereket, de további kutatásokra lenne szükség annak megállapítására, hogy az emberek miért választják pont ezeket a típusú zenéket az elalvásra. Összességében a tanulmány megállapította, hogy nem létezik „egyféle” zene, amit az emberek elalváskor hallgatnak, szinte mindenféle zene felbukkant a preferált dalok listáján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!