A tűzifa és biomassza iránti fokozódó kereslet miatt egyre nehezebb tartani a klímacélokat

2022. november 30. – 12:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fakitermelés fokozása és a biomassza iránti növekvő kereslet miatt egyre kisebb eséllyel tudjuk tartani a magyar és EU-s klímacélokat – írja a Másfél fok. Bár sokan úgy tartják, hogy a biomassza pont olyan megújuló energiaforrás, mint a nap vagy a szél, a valós kép ennél összetettebb.

A Greenpeace novemberi jelentése alapján írtuk, hogy óránként öt futballpályányi erdő tűnik el a Kárpátokban. A Másfél fok cikke szerint a hosszú távú nemzeti klímastratégia és az EU is az erdők szénelnyelésével számol – ami ellensúlyozhatná a kibocsátást –, de a magyar erdők korösszetétele, a klímaváltozás és az energiaválság miatt csökken az erdők szénmérlege.

A fák nem csak addig raktároznak magukban szenet, amíg az erdőben állnak: egy kitermelt fa legértékesebb részeiből ipari fa lesz, és egy tetőgerenda például akár még száz évig tartja magában a szenet. A kevésbé értékes részekből papír és rostfa lesz, ezek általában még néhány évig raktároznak szenet. Viszont a maradék, amiből tűzifa lesz, elégetéskor azonnal visszajuttatja a korábban elraktározott szenet a légkörbe.

A biomassza iránti megnövekedett kereslet csökkenti egy erdő szénkészletét, és ha egyre több fát tüzelünk el, akkor a levegőbe jutó szén-dioxid mennyisége is megnő. Ha a fatermékekre elég nagy a kereslet, azok némileg kompenzálják a kibocsátást, de ha a fő fókusz a tűzifán van, előfordulhat, hogy ami normál esetben papírba ment volna, azt is eltüzelik, így fokozva a felszabaduló szén-dioxidot.

Arról nem is beszélve, hogy nem is tudjuk pontosan, hogyan nőnek az erdők, mert azt nem mérésekkel, hanem modellekkel prediktálják, amiket olyan mérésekre alapoznak, amelyeket még az 1970-es években végeztek.

A kitermelt erdők helyére telepített új fák csak évtizedekkel később tudják megállítani a széntárolás csökkenését, amit a kitermelés okoz. Kialakulhat egy új egyensúly, de mivel a klímaváltozás elleni küzdelemben minden év számít, az évtizedek túl hosszú távnak számítanak.

Részletesebben a Másfél fok cikkében olvashat a témáról, a fakitermelésről szóló videónkat pedig itt tudja megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!