Heves napszél érte el a Földet, ritka, rózsaszín sarki fény pompázott Norvégia felett

2022. november 9. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

November 2-án ritka, rózsaszín sarki fény tündökölt Észak-Norvégia egén – írja a Live Science. A sarki fényt legtöbbször a napszél okozza, méghozzá úgy, hogy a napból induló töltött részecskék behatolnak a magnetoszférába. Ez a Föld mágneses mezője, ami általában megállítja a kozmikus sugárzást, azonban a két sarkon gyengébb, mint máshol, így a napszél részecskéi be tudnak hatolni a légkörbe.

Általában nem jutnak messzire, és abban a magasságban jó sok oxigénatom van, amit a Napból érkező töltött részecskék ionizálnak és gerjesztenek, emiatt leggyakrabban zöld fényt sugároz. A november 2-ai napszél viszont mélyebbre jutott, mint általában, mert rés volt a magnetoszférában. Így elérték a lejjebb található nitrogénatomokat, amik a töltött részecskék miatt rózsaszínben fénylenek.

A ritka jelenséget egy norvég túravezető vette észre, aki pont egy csoportnak akarta megmutatni az északi fényt. Több mint tíz éve vezet hasonló túrákat, de ez volt az eddigi legintenzívebb rózsaszín sarki fény, amit valaha látott.

A fények csak pár percig terítették be az eget, a magnetoszférában kialakult rés pedig hat órán belül össze is zárult.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!