Hiába a járvány miatti vakcinaforradalom, az oltások elosztása továbbra is rendkívül igazságtalan

Legfontosabb

2022. november 9. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány kitörése óta először tett közzé adatokat a globális vakcinapiacról az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A Globális Vakcinapiaci Jelentés 2022-es kiadása azért is fontos, mert a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztése és elosztása több szempontból rendhagyó volt, és ez az első alkalom, hogy képet kaphatunk arról, hogy mindez milyen hatással lehetett a vakcinapiacra – olvasható a WHO közleményében.

A legfontosabb megállapítások:

  • Az elmúlt évtizedekben elért előrelépés ellenére a globális vakcinapiac dinamikája továbbra sem segíti eléggé a közegészségügyi szempontból létfontosságú vakcinák fejlesztését, illetve az ellátást és a hozzáférhetőséget.
  • A WHO által prioritásként megjelölt vakcinák.
  • A korlátozott profitlehetőségek miatt a WHO által prioritásként megjelölt vakcinákat nem fejlesztik ki és nem fektetnek beléjük eléggé.
  • A vakcinák igazságtalan elosztása nem korlátozódik a Covid-vakcinákra, a szegényebb országoknak rendszeresen nehézséget okoz hozzájutni olyan kritikus vakcinákhoz – például a méhnyakrák (HPV) ellenihez vagy még 2021-ben a koronavírus ellenihez –, amelyekre a gazdagabb országokban nagy a kereslet. A HPV-vakcinát például a betegség szempontjából leginkább terhelt szegényebb országok 41 százalékában vezették be, míg a gazdagabb országoknak a 83 százalékában.
  • Egyes régiók vakcinaellátása szinte teljes mértékben másoktól függ.
  • A WHO felszólítja a kormányokat, a gyártókat és a partnereket, hogy tegyenek ambiciózus lépéseket azért, hogy biztosítsák a méltányos hozzáférést a vakcinákhoz, és javítsák a jövőbeli világjárványok kezelését.

2021-ben 16 milliárd adag vakcinát szállítottak a világban, 141 milliárd dollár értékben, ami a 2019-es mennyiség 5,8 milliárd adag) közel háromszorosa és az akkori piaci érték (38 milliárd dollár) három és félszerese. A növekményt persze nagyrészt a Covid-vakcinák teszik ki, ami azt mutatja, hogy óriási potenciál rejlik a vakcinagyártás felpörgetésében, ha erre az egészségügyi helyzet miatt szükség van.

Bár jelentősen növekedett a gyártási kapacitás, ez továbbra is erősen koncentrált: a gyártás 70 százalékát – a Covid-vakcinákat nem számolva – tíz gyártó teszi ki, a top 20 leggyakoribb vakcina nagy részét két gyártó állítja elő, ami hiányok és regionális ellátási bizonytalanságok kockázatát hordozza. 2021-ben az afrikai és a közel-keleti régiók vakcinaszükségletének a 90 százalékát máshol működő gyártók elégítették ki.

„Az egészséghez való jog magában foglalja a vakcinákhoz való jogot. Ez az új jelentés mégis azt mutatja, hogy a szabadpiac dinamikája megfosztja a világ legszegényebb és legkiszolgáltatottabb embereit ettől a jogtól. A WHO a globális vakcinapiacon sürgős változtatásokat sürget, hogy életeket mentsünk, betegségeket előzzünk meg és felkészüljünk a jövőbeli válságokra” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!