Az idei volt a valaha mért legmelegebb október Európában

2022. november 8. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt hónap volt az eddigi legmelegebb október Európában. A felszíni levegő-hőmérséklet 1,92 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2022 közötti időszakban mért átlagos hőmérsékletet – ez az EU műholdas Föld-megfigyelési programjából derült ki, írja az MTI.

Az idei – az 1901-es a mérések kezdete óta –, Magyarországon legmelegebb nyarat, azonnal a valaha mért legmelegebb október követte. A Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálatának (C3S) jelentése szerint októberben Európa nagy részén átlag feletti hőmérséklet volt tapasztalható, csak Izlandon és Törökországban volt valamivel az átlag alatti a hőmérséklet. Az októberi hőhullám rekordmagas hőmérsékletet hozott, leginkább Nyugat-Európában. Új rekordok dőltek meg Svájcban, Ausztriában, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban is.

A franciáknál például 30 fokot meghaladó napi rekordot mértek, Ausztriában pedig a valaha mért legmelegebb októberi éjszakáról számoltak be: a hőmérséklet éjszakára sem ment 20,4 Celsius-fok alá.

A jelentésben kiemelték, hogy a meleg mellett rendkívül száraz volt az idei október, különösen a Kaukázuson és Dél-Európában. Azonban nem csak Európában volt az átlagosnál sokkal melegebb az október. Kanadában is új rekordot mérték, de Grönlandon és Szibériában is az átlagosnál melegebb volt az október. De volt, ahol az átlagnál hidegebb is volt: Ausztrália és Oroszország távol-keleti részein hűvösebb volt az előző hónapban.

Arról is írnak a frissen kiadott jelentésben, hogy az északi-sarkvidék jegének kiterjedése kilenc százalékkal kisebb az októberben átlagosnál, ez az érték jóval meghaladja a 2020 októberében feljegyzett minimumot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!