Újra engedélyezték a rétegrepesztést Angliában

2022. szeptember 22. – 14:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újra engedélyezték az angolok a hidraulikus rétegrepesztést, amit 2019-ben tiltottak be földrengésveszéllyel kapcsolatos aggályok miatt. Mivel az energiaválság egyre súlyosbodik, és a briteknél is kihívás kielégíteni a lakosság energiaigényét, a kormány újra napirendre tűzte a témát, és a földtani kutatóintézet friss jelentésére támaszkodva megadta az engedélyt a munkára.

A kutatók konklúziója ugyanis az volt, hogy a tudósok még mindig nagyon keveset tudnak arról, hogy a rétegrepesztés milyen környezeti következményekkel jár. Az eljárással kőolaj és földgáz nyerhető ki egyébként, mindegyik nagyon jól jön most a briteknek.

A brit üzleti, energiaügyi és iparstratégiai államtitkár, Jacob Rees-Mogg szerint az orosz–ukrán konfliktus miatt az energiaellátás biztosítása a prioritás jelenleg.

A téma heves vitákat szült korábban is a lakosság és a képviselők között, mert korábbi repesztések már okoztak kisebb földrengéseket. 2019-ben például a Cuadrilla vállalat munkaterületén több mint 120 rengést érzékeltek, bár mindegyik olyan kicsi volt, hogy csak a műszerek mutatták ki.

A földtani intézet kutatói szerint egyébként a szakértőknek komoly kihívás megjósolni a nagyobb rengéseket. A palás kőzeten belül lehetnek kisebb hibák, törések, a fúrás során pedig vizet fecskendeznek a kőzetbe, hogy ki tudják nyerni a földgázt. A víz a kőzetrészeket e törések mentén mozgatja, ami pedig remegést válthat ki.

Bár a tiltást feloldották, az engedélyeztetési eljárás még mindig nagyon szigorú: nem lehet például repeszteni olyan területen, ahol 0,5-ös nagyságrendű rengés fordul elő.

A skót és walesi kormányzat továbbra is a rétegrepesztés ellen foglal állást, és azt mondja, nem fogja engedélyezni a fúrási projekteket.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!