Egy ismert youtuber szenzációs leletet kamuzott be, szétszedték a tudósok

2022. július 9. – 21:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több kutató is támadta egy ismert youtuber, Coyote Peterson pénteki Facebook-posztját, amiben Peterson azt állította, hogy egy nagy méretű főemlős koponyáját találta meg Kanadában, Brit Columbia vadonjában. Peterson közleménye tudományos, etikai és jogi szempontból is aggályos, ezeket a LiveScience cikke foglalta össze.

Coyote Peterson a Brave Wilderness nevű YouTube-csatornája mellett a tévéből is ismerős: az Animal Planeten ő volt a Brave the Wild című műsor hoppmestere. Peterson már csütörtökön elkezdte fűteni a közösségi médiát azzal, hogy stábjával valami szenzációsat talált Kanadában, és pénteken fel is fedte, hogy egy főemlős koponyájára bukkant a vadonban. A híresség szerint a koponyának csak egy darabja lógott ki a földből, és a lelet jelenleg „biztonságban van”, és szakértők vizsgálják, hogy milyen állaté lehet.

Forrás: Coyote Peterson Facebook-oldala
Forrás: Coyote Peterson Facebook-oldala

Peterson azt írja, a felfedezést több hétig rejtegette a kormányhivatalok elől, és attól tart, hogy a hatóságok megpróbálják majd eltüntetni a felvételeiket. A teátrális rettegés a poszt végén nyer értelmet, amikor Peterson megérkezik az összeesküvés-elméletek birodalmába. „Nem tudom, ez az-e, amit mindannyian gondoltok. De nem tudom megmagyarázni azt, hogy főemlőskoponyát találtunk Észak-Amerikában” – írja a leletről. Az egy nappal később, szombaton publikált videója már nem ilyen visszafogott, „A Bigfoot koponyáját találtuk meg Kanadában!” címmel került ki a YouTube-ra. A Bigfoot (azaz Nagylábú) az észak-amerikai folklór legendás alakja, olyasmi, mint Ázsiában a jeti. Bár a tudomány határozott állása az, hogy a kontinensen jelenleg az emberen kívül nem élnek nagy méretű főemlősök, évszázadok óta nagy irodalma van a Bigfoot-észleléseknek és „leleteknek”, de ezek komolysága a Loch Ness-i szörny megfigyeléseihez mérhető.

Peterson állításával több probléma van, és ezt hamar jelezte a Twitteren pár, a témában érintett kutató. Egyikük, Darren Naish paleontológus a LiveScience-nek is megszólalt, és elmondta, hogy szó sincs valamilyen ismeretlen leletről. „Ez kétségtelenül egy gorillakoponya, ami számos anatómiai részletből nyilvánvaló, és amit egy sor szakértő is megerősített” – fogalmazott. „Emellett úgy tűnik, hogy megegyezik egy bizonyos gorilla koponya kereskedelmi forgalomban kapható öntvényével. Vagyis azonnal kizárhatjuk azt az elképzelést, hogy ez egy ismeretlen főemlős valódi koponyája lenne. Nem. Ez egy ismert faj öntvénye.”

Ezt támasztja alá Yinan Wang geológus is, a Johns Hopkins Egyetem Geospatial Intelligence programjának végzős hallgatója, aki Twitteren jegyezte meg, hogy a Peterson által talált koponya nagyon hasonlít egy gorillakoponya öntvényére, amit az AliExpressen lehet megvásárolni. A tweetben Wang fotós összehasonlítást is mellékelt az AliExpress termékéről és a Peterson által megosztott fotókról.

Jogi kifogások is felmerülnek, ha a koponya, mint azt Peterson állítja, most az Egyesült Államokban van. Jonathan Kolby tudományos tanácsadó, aki a vadon élő állatok kereskedelmében jártas, azt írta Twitteren, hogy illegális bármilyen, akár „talált” főemlősmaradványt becsempészni az Egyesült Államokba. Ha a koponya valódi lenne, annak szállításához az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma, valamint vadvédelmi és egészségügyi szervezetek engedélyét kellene kérni. Ha pedig Peterson egy kanadai nemzeti parkban találta meg a koponyát, akkor a kanadai nemzeti parkokról szóló törvény és a nemzeti parkok általános szabályzata szerint is illegális, amit művelt. Abban az esetben pedig, ha a koponya fosszíliának tekinthető, Peterson tette sérti Brit Columbia törvényeit, amik megtiltják magánszemélyeknek gerinces kövületek gyűjtését, és előírják, hogy minden „szokatlan vagy ritka példányt” jelenteni kell az érintett hivatalok valamelyikének.

Persze mindez elméleti kérdés, mert úgy tűnik, Peterson egy műkoponyával majomkodik. Etikai problémák viszont nagyon is felmerülnek a youtuber akciójával kapcsolatban. „Azt hallom, hogy Coyote Peterson elég gyakran csinál ilyesmit clickbaitként, és hogy ez egy attrakció, amivel egy készülő videót népszerűsít” – mondta Naish. „Lehet, hogy ezt ártalmatlan mókának szánta. De egy olyan korban, amikor a tudományellenesség és az összeesküvés-elméletek kultúrája komoly probléma, ez nagyon nem jól veszi ki magát. Szerintem ez a mutatvány visszafelé sült el.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!