Elkészült az algahajtású számítógép

2022. május 13. – 19:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Cambridge egyetem kutatói építettek és hat hónapok keresztül sikeresen üzemeltettek egy számítógépet, aminek az áramforrását kék-zöld alga, tudományos nevén Synechocystis sp. PCC 6803 cianobaktérium szolgáltatta. A gépben egy Arm processzor dolgozott, 45 perces menetekben a legegyszerűbb matematikai műveletet, egész számok összeadását ismételgetve. Minden ilyen 45 perces menet után 15 percre készenléti módba kapcsolt. A fogyasztása 0,3 mikrowatt volt aktív, és 0,24 passzív állapotban.

A teszt hat hónapig zajlott, a gépet az egyik kutató, Paolo Bombelli otthonában egyszerűen kitették az ablakpárkányra, hogy az alga hadd fotoszintetizáljon. A számítások eredményeit utólag elemezve kiderült, hogy a gép hibátlanul, és kihagyások nélkül működött végig.

A kísérlet sikere persze nem azt jelenti, hogy holnaptól algahajtással működnek majd a szerverfarmok, a megoldás nagyon kis mennyiségű áramot termel, a kutatók szerint inkább a kisebb teljesítményű napelemek kiváltására lehet jó, például olyan mobiltelefon-töltők kifejleszésére, amikhez nem kell környezetszennyező módon riktaföldfém alapanyagokat bányászni.

(New Scientist)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!