Elkészült az algahajtású számítógép

2022. május 13. – 19:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Cambridge egyetem kutatói építettek és hat hónapok keresztül sikeresen üzemeltettek egy számítógépet, aminek az áramforrását kék-zöld alga, tudományos nevén Synechocystis sp. PCC 6803 cianobaktérium szolgáltatta. A gépben egy Arm processzor dolgozott, 45 perces menetekben a legegyszerűbb matematikai műveletet, egész számok összeadását ismételgetve. Minden ilyen 45 perces menet után 15 percre készenléti módba kapcsolt. A fogyasztása 0,3 mikrowatt volt aktív, és 0,24 passzív állapotban.

A teszt hat hónapig zajlott, a gépet az egyik kutató, Paolo Bombelli otthonában egyszerűen kitették az ablakpárkányra, hogy az alga hadd fotoszintetizáljon. A számítások eredményeit utólag elemezve kiderült, hogy a gép hibátlanul, és kihagyások nélkül működött végig.

A kísérlet sikere persze nem azt jelenti, hogy holnaptól algahajtással működnek majd a szerverfarmok, a megoldás nagyon kis mennyiségű áramot termel, a kutatók szerint inkább a kisebb teljesítményű napelemek kiváltására lehet jó, például olyan mobiltelefon-töltők kifejleszésére, amikhez nem kell környezetszennyező módon riktaföldfém alapanyagokat bányászni.

(New Scientist)

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass