A magyar nyelvű Wikipédia elérte a félmilliomodik szócikkét, és világszinten a 26. legnagyobb szabad enciklopédia

2022. február 17. – 12:10

A magyar nyelvű Wikipédia elérte a félmilliomodik szócikkét, és világszinten a 26. legnagyobb szabad enciklopédia
Forrás: Wikipedia

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön a Wikipédia magyar nyelvű változata 19 év és kb. 25 millió szerkesztés után elérte az ötszázezredik szócikkét – közölte a Wikipédia Magyarország Egyesület. A közleményükben azt írják, hogy a félmilliomodik szócikk a „Palotabarát” nevű szerkesztő Szarka Károly diplomatáról szóló cikke volt.

Az MTI azt írja, hogy Magyarországon a Wikipédia magyar nyelvű enciklopédiája 2003-ban indult el, és mostanra a legnagyobb online lexikon lett itthon, világszinten pedig a 26. legnagyobb a Wikipédiák közül. (Egyébként a magyar a 40. helyen áll az összes nyelv közül a beszélők száma alapján, és 93. az országok népesség szerinti sorrendjében.)

A magyar Wikipédiát tízmillió eszközről látogatják rendszeresen, és havi százmillió szócikket néznek meg rajta a felhasználók. Összesen kb. ötezer ember szerkeszti havonta a lexikont, amelyet egyébként bárki szabadon megtehet az oldalon. A megkötés annyi, hogy megbízható forrásokat kell használni, és semleges, pusztán a tényekre alapozott adatokat kell leírni. A legaktívabb szerkesztők egyébként folyamatosan ellenőrzik a módosításokat, és a problémás cikkeket törlik.

A Wikipédia egy szabadon használható online enciklopédia, amelyet havonta több mint 500 millióan látogatnak globálisan, és az olvasók adományiból tartja fenn magát. Több száz különböző nyelven, kb. 40 millió szócikk érhető el rajta, melyeket összesen 70 ezer önkéntes szerkeszt a világ minden tájáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!