Nádcsövekre felfűzött gerinccsigolyákat tártak fel Peruban

2022. február 2. – 22:15

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 192, nádcsőre felfűzött emberi gerincet fedeztek fel Peruban, írja a CNN egy kedden megjelent tanulmányra hivatkozva, amely szerint a régióban addig ismeretlen halottkultusz nyomait találták meg.

Az ország déli részén fekvő Chincha-völgyben dolgozó nemzetközi kutatócsoport a csigolyák nagy részére őslakos sírhelyeken, „chullpákban” talált rá. Ezek nagyjából a 15-16. századra, az európai gyarmatosítás kezdetére nyúlnak vissza. Az Antiquity régészeti folyóiratban megjelent tanulmányban azt írják, a leletek szinte mindegyikét egy-egy adott embernek a csigolyáiból készítették 1450 és 1650 között.

Jacob L. Bongers, a tanulmány vezető szerzője szerint ez az időszak nagyon viharos volt a Chincha-völgy történetében, mert éhínségek és európaiak által behurcolt betegségek tizedelték meg a helyi lakosságot. A gyarmatosítók érkezése előtt a völgy az Inka Birodalommal szövetséges Chincha Királyság központja volt.

A kutatócsoport által végzett radiokarbonos kormeghatározás azt mutatja, hogy a csigolyákat a holttestek kezdeti eltemetése után fűzték fel a nádcsövekre. Bongers szerint a csigolyák felhúzásával „rekonstruálni” akarhatták a halottat, egyfajta ritualizált választ adva az európai gyarmatosítók sírrablásaira, amik rendkívül elterjedtek voltak ebben az időszakban. Bár a sírfosztások célpontjai elsősorban az aranyból és ezüstből készült kegytárgyak voltak, gyakran együtt jártak a sírok és a holttestek súlyos megrongálásával.

A Chincha-völgy számos bennszülött csoportja számára kiemelten fontos volt a holttestek épsége. A tanulmány szerint a régió népei különféle módszereket alkalmaztak ennek elérésére – a közeli Chinchorro kultúra fejlesztette ki például az első ismert mesterséges mumifikációs technikákat, még évezredekkel az ókori egyiptomiak előtt.

Amikor az Andok területén található múmiákat elpusztították a gyarmatosítók, az őslakosok összeszedték a holttestek maradványait, amikből új temetkezési tárgyakat készítettek. A most talált, nádcsövekre húzott gerincek hasonló kísérletek lehettek a maradványok egyben tartására.

„A rituálék fontos szerepet töltenek be a közösségi és vallási életben, mégis megkérdőjeleződhetnek, különösen hódítások idején, amikor új hatalmi viszonyok jönnek létre” – mondta Bongers. „Ezek a leletek megerősítik, hogy a halottkultusz ennek a konfliktusnak az egyik színtere”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!