Gyorsabban pusztulnak az űrben a vörösvérsejtek, mint a Földön

2022. január 16. – 22:11

Másolás

Vágólapra másolva

Kanadai kutatók közelebb jutottak annak megfejtéséhez, hogy miért térnek vissza az űrhajósok vérszegényen a Földre.

Az orvostudomány számára nem ismeretlen az úgynevezett űrvérszegénység, a legelső missziók óta tudnak róla, azonban a pontos okaira egyelőre nem derült fény. Az Ottawai Egyetem 14 űrhajós vörösvérsejtszintjét vizsgálta 6 űrben töltött hónap során.

Az űrben 50%-kal több vörösvérsejt pusztul el,

állapították meg a kanadai kutatók. Másodpercenként hárommillió vörösvérsejt pusztul el az űrben, míg a Földön ez a szám csak kétmillió. Rövid távon az űrhajósok szervezete kompenzálja ezt a veszteséget, azonban azt nem tudják a kutatók, hogy mennyi ideig képes az emberi szervezet az önjavításra, így hosszabb küldetések alkalmával akár daganat is kialakulhat.

A vörösvérsejtek szerepe, hogy oxigént szállítsanak, így kulcsfontosságúak az élethez.

A súlytalanságból a gravitációba való visszatérés után nem állt vissza azonnal a vörösvérsejtek pusztulásának üteme, még egy évvel később is nagyobb arányban veszítettek vörösvérsejteket, mint egy űrben sosem járt ember.
Guy Trudel, a kutatás vezetője szerint az űrutazás miatti vérszegénység hasonlít ahhoz, amin – többek között a koronavírus okozta Covid-19 miatt – hónapokat intenzív ellátásban töltő páciensek élnek át. A vérszegénység a későbbi testmozgást és a gyógyulást is akadályozza.
Az ottawai kutatók Nature Medicine-ben megjelent eredményeikből az is következhet, hogy a távoli bolygókra utazó emberek étrendjébe több vasat, szükség szerint több kalóriát kell beépíteni. A vérszegénység által okozott betegségek szűrése is fontos lehet, mielőtt az asztronauták elindulnának az űrbe, a Holdra, a Marsra és az annál is távolabbi égitestekre.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!