Az eddigi legnagyobb halgyíkfosszíliát találták meg Nagy-Britanniában

2022. január 10. – 12:38

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz méter hosszú tengeri őshüllő, egy ichtioszaurusz, vagyis halgyík megkövült maradványait fedezték fel brit paleontológusok Leichester közelében, egy víztározóban. Az ásatáson dolgozó Joe Davis a BBC Newsnak azt mondta, hogy ez a legnagyobb ichtioszaurusz-maradvány, amelyet eddig Nagy-Britanniában találtak. A felfedezést más paleontológusok is megerősítették.

Fotó: Anglian Water – Love Every Drop / Facebook
Fotó: Anglian Water – Love Every Drop / Facebook

Az ichtioszauruszok a tengerben élő, melegvérű, tüdővel lélegző ragadozók voltak, és akár 25 méter hosszúra is megnőhettek. Feltehetően 250 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és 90 millió évvel ezelőtt tűntek el a Földről.

Dean Lomax, a Manchesteri Egyetem paleontológusa, aki részt vett a tavaly februári feltárásban, a brit paleontológiai történelem egyik legnagyobb felfedezéseként értékelte a leletet, amely kivételesen jó állapotban maradt fenn. Mint mondta: általában a dorseti vagy yorkshire-i partvidéken találnak ilyen ősi tengeriragadozó-maradványokat, a szárazföld belsejében nagyon ritka az ilyen lelet. Rutland, ahol a maradványokat felfedezték, több mint 50 kilométerre fekszik a tengerparttól, de 200 millió évvel ezelőtt ezt a területet is sekély óceán borította. Az ichtioszaurusz maradványait 2021 nyarán, amikor a víztározó vízszintje leapadt, óvatosan emelték ki a sáros talajból, különösen a hatalmas koponyára ügyeltek.

A rutlandi víztározót kezelő Anglia Water most finanszírozást keres, hogy az ichtioszaurusz a területen maradhasson, és a nagyközönség is láthassa. A felfedezésről szóló dokumentumfilmet kedden mutatják be a BBC Two műsorában.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!