Nem nagyobb egy lónál: mindössze póni méretű volt a legtöbb középkori csataló

2022. január 10. – 19:13

Másolás

Vágólapra másolva

A legtöbb középkori csataló nem volt nagyobb a modern pónilovaknál, írja a Guardian egy új brit tanulmányra hivatkozva. A nyilvánosságra hozott eredmények alapján ugyanis az Angliában vizsgált csatalovak túlnyomó többsége nem haladta meg a 147 centis magasságot.

A történészekből és régészekből álló csapat összesen több mint 2000 ló csontjait vizsgálta meg különböző angliai régészeti helyszíneken. Az időszámításunk szerinti 4.-től egészen a 17. századig terjedő maradványok elemzése mellett lovakról szóló történelmi feljegyzéseket és kitalált lovagi történeteket is átnéztek. A kutatók végül a vizsgálatok tekintetében arra jutottak, hogy a filmekben hatalmas bestiaként ábrázolt középkori csatalovak valószínűleg akkorák voltak nagyjából, mint korunk pónilovai.

Alan Outram professzor, az Exeteri Egyetem régészeti szakának munkatársa szerint a középkori csatalovak popkulturális ábrázolásai nem egyeznek meg a valósággal: „A legtöbb középkori ló meglepően kicsi. Nagyon kevés volt akkora termetű, mint ahogy azt filmeken vagy kiállításokon lehet látni”. A professzor hozzátette, hogy a középkori lovagoknak egyértelműen nem a lovak mérete volt a legfontosabb. Azt elképzelhetőnek tartja, hogy léteztek igazán nagy harci lovak is, de állítása szerint szükség volt kisebb termetűekre is olyan feladatokhoz, mint a felszerelés szállítása vagy a visszavonuló ellenség üldözése.

Fotó: University of Exeter
Fotó: University of Exeter

A kutatócsoport emellett nem győzte hangsúlyozni, hogy eredményeiket téves lenne úgy értelmezni, mint a középkori lótenyésztők munkájának lekicsinylését. „Különösen a 13. és 14. századot vizsgálva, a királyi ménes hálózata egészen csodálatos volt. Sokkal több pénzt költöttek lovakra, mint emberekre” – tette hozzá Outram.

A következő lépés a lovak kutatásában egy westminsteri lelőhely feltárása, illetve lópáncélok és lócsontok további elemzése lesz. A munkát sok tényező nehezíti azonban, például az, hogy csatatereken nagyon kevés ló maradványát találták meg, ami miatt nem egyszerű eldönteni, melyiket használták harcokhoz, és melyiket a földeken.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!