A művér lehet a malária elleni harc következő fegyvere

2022. január 9. – 17:53

Másolás

Vágólapra másolva

A malária elleni harc egyik fegyvere a szúnyogírtás, de a rovarirtószerek használata a teljes ökoszisztémára veszélyes lehet, nehéz is jól kontrollálni. Ezen változathat svéd tudósok egy új találmánya: a művér – írja a Euronews.

A dolog lényege az, hogy a maláriát terjesztő parazita egy HMBPP rövidítésű (bővebben erre) vegyi anyagot bocsát ki, ami vonzza a szúnyogokat, így érve el azt, hogy könnyedén találjon a parazita hordozót, aztán később a szúnyogoknak köszönhetően gazdatestet.

Az alapvetően céklaléből készülő művérbe sikeresen juttatták be a svéd kutatók ezt a HMBPP nevű anyagot, ami szépen el is kezdte vonzani a maláriát terjesztő szúnyogokat. A művérbe pedig további olyan méreganyagokat kevertek, amik megölik a maláriát terjesztő szúnyogokat.

A tudósok azt remélik, hogy ha elkezdik használni a malária elleni harcban a művért, akkor sokkal olcsóbban és pontosabban tudják célozni a betegség terjesztéséért felelős szúnyogokat.

„Általában igyekszem mellőzni a fegyveres analógiákat, de itt arról van szó, hogy szőnyegbombázás helyett egy célkövető fegyvert vetünk be, ami egy kifejezett célpontra van beállítva” – mondta a művér egyik kifejlesztője, Lech Ignatowicz.

„Ezzel a módszerrel, még az olyan nagyon sűrű környezetekben, mint a dzsungel vagy a trópusok, ahol nagyon sok rovar van, ki tudjuk választani azokat, amelyektől meg akarunk szabadulni, és csak azokat célozni. Az ökoszisztéma többi részét pedig békén hagyjuk. Ökológiai szempontból ez a legnagyobb előnye ennek a módszernek” – tette hozzá a kutató.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!