Újabb rekordot döntött a kínai mesterséges nap: 17 és fél percen át 70 millió Celsius-fokon működött

2022. január 4. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb rekordteljesítményt ért el a kínai mesterséges nap: 1056 másodpercen át, vagyis több mint 17 és fél percen át meg is tartott össze 70 millió Celsius-fokos hőmérsékletetű hidrogén plazmát – írja a South China Morning Post. A kutatást vezető tudós szerint ez az eredmény „szilárd tudományos és kísérleti alapot teremt egy későbbi reaktor működtetéséhez” – mondta a Kínai Tudományos Akadémia Plazmafizikai Intézetének kutatója.

Fotó: Huang Bohan / Xinhua / AFP
Fotó: Huang Bohan / Xinhua / AFP

Az EAST (teljes nevén Experimental Advanced Superconducting Tokamak) legutóbb tavaly májusban ért mérföldkőhöz, amikor 120 millió Celsius-fokos hőmérsékletet ért el, és azt 101 másodpercig tudta megtartani. A „mesterséges napként” emlegetett reaktorral a kutatók célja az, hogy biztonságos körülmények között, környezetbarát módon le tudják másolni a Nap energiatermelésének módját.

A kísérlet decemberben kezdődött és júniusig tart, célja pedig egy jövőbeli energiatermelő reaktor kifejlesztése. A legnagyobb kihívása pedig az lesz, hogy hosszú ideig 100 millió Celsius-fok felett tartsák a hőmérsékletet.

Cikkünkben korábban nem volt egyértelmű, hogy a reaktor még nem készült el, a hibát korrigáltuk és elnézést kérünk érte!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!