Tökéletes állapotban megőrzött dinoszauruszembriót találtak Kínában

2021. december 22. – 12:26

Másolás

Vágólapra másolva

Tudósok fedeztek fel egy tökéletes állapotában megőrződött dinoszauruszembriót, ami egy csirkéhez hasonlóan készült kikelni a tojásból, írja a BBC.

Az embriót a dél-kínai Ganzhouban fedezték fel, és a kutatók becslése szerint legalább 66 millió éves lehet. Úgy vélik, hogy a maradvány egy fogatlan theropoda dinoszauruszé (oviraptoroszauruszé) lehet, és a Baby Yingliang nevet adták neki.

„Ez a történelem során valaha talált legjobb dinoszaurusz embrió.”

– mondta Dr. Fion Waisum Ma kutató.

Ezzel a felfedezéssel a kutatók jobban megértették a dinoszauruszok és a modern madarak közötti kapcsolatot is. A fosszília azt mutatja, hogy az embrió „behajlított”, úgynevezett „bújó” helyzetben volt, ami a madaraknál röviddel a kelés előtt megfigyelhető viselkedés.

A kutató szerint

„ez azt jelzi, hogy a modern madarak hasonló viselkedése először a dinoszauruszok őseinél alakult ki, és onnan származik”

Az oviraptoroszauruszok (aminek jelentése „tojástolvaj gyík”) tollas dinoszauruszok voltak, amelyek a késő kréta időszakban, a mai Ázsia és Észak-Amerika területén éltek.

A fosszília és rekonstrukciója – Forrás: UNIVERSITY OF BIRMINGHAM / AFP A fosszília és rekonstrukciója – Forrás: UNIVERSITY OF BIRMINGHAM / AFP
A fosszília és rekonstrukciója – Forrás: UNIVERSITY OF BIRMINGHAM / AFP

Steve Brusatte paleontológus professzor, aki szintén a kutatócsoport tagja volt, a Twitteren azt írta „ez az egyik leglenyűgözőbb dinoszaurusz fosszília”, amit valaha látott.

Baby Yingliang fejtől farokig 27 centiméter hosszú, és egy 6,7 centiméteres tojásban pihen jelenleg a kínai Yingliang Stone Természetrajzi Múzeumban.

A tojást először 2000-ben fedezték fel, 10 évig tárolták, a kutatók pedig csak akkor kezdték el komolyabban vizsgálni, amikor a múzeum építési munkálatai megkezdődtek, és átválogatták a régebbi fosszíliákat.

A dinoszaurusz testének egy részét még mindig szikla borítja, és a kutatók fejlett szkennelési technikákkal képet készítenek majd a teljes csontvázról is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!