Cápákat esznek az új-zélandi leopárdfókák

2021. december 17. – 14:23

Másolás

Vágólapra másolva

Először találtak bizonyítékot arra, hogy az új-zélandi leopárdfókák cápákkal is táplálkoznak, ezzel a tengeri ragadozók egy nagyon szűk körű klubjába kerültek – írja a The Guardian.

A Krista van der Linde, a Leopardseals.org szervezet munkatársa vezette vizsgálat során cápamaradványokat találtak leopárdfókák ürülékében, valamint egyértelmű sérüléseket fókák testén, melyek a cápákkal vívott harcra utalnak. A fókák tehát vadászhattak a cápákra, nem pedig a maradványaikból fogyasztottak.

A szakértőket meglepetésként érte, hogy a cápák is szerepelnek a fókák étlapján. A cápákon kívül elefánthalakat és ausztrál szellemhalakat is találtak, amelyeket fókák vadásztak le. Ezek szintén elég erős gerincű halak, amelyek visszatámadhatnak.

A leopárdfókákról eddig is ismert volt, hogy csúcsragadozók, melyek pingvinekkel és más fókákkal táplálkoznak, de ez az első alkalom, hogy cápavadászatra utaló nyomokat találtak a szakértők.

A kutató szerint nem tudni biztosan, miért vadásznak a fókák cápákra, hiszen ez nagy kockázattal jár, Van der Linde úgy véli, a tápértékük lehet vonzó a fókák számára.

A Leopardseals.org szervezetnél rendelkeznek a világ legnagyobb leopárdfókaürülék-kollekciójával. Ezt önkéntesek gyűjtöttek össze a partvidékek mentén, hogy így még többet tudjanak meg a ritka állatokról.

Az étrendjükről szerzett új információ felveti azt a kérdést, hogy a fókák a változatosabb táplálék miatt vándorolnak-e Ausztráliából Új-Zélandra, és hogy a klímaváltozás hatással lehet-e a délebbre fekvő élelemforrásokra.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!