3D-nyomtatott eutanáziakapszulát fejlesztettek ki

2021. december 6. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

Asszisztált öngyilkossághoz használható kapszulát legalizálhatnak hamarosan Svájcban – írja a Swiss Info. A Sarco fantázianévre hallgató, 3D-nyomtatásos technológiával készült szerkezet villámgyorsan elárasztja nitrogénnel a belső teret, miközben az oxigén szintjét 21 százalékról 1 százalékra csökkeni. Az áldozat így először elveszti az eszméletét, aztán meghal, de fulladozás, szenvedés nélkül.

Fotó: Exit International
Fotó: Exit International

Svájcban az eutanázia legális, 2020-ban 1300-an haltak meg asszisztált öngyilkosság keretében. Jelenleg folyékony nátrium-pentobarbitál befecskendezésével végzik az eutanáziákat, ez azzal jár, hogy 2-5 perc alatt az ember elalszik, majd mély kómába esik, végül meghal. A Sarco lehetővé teszi, hogy méreginjekció nélkül távozhassanak az élők sorából, akik emellett döntenek. Aki befekszik a szerkezetbe, annak először válaszolnia kell több kérdésre, ezután dönthet úgy, hogy megnyomja a gombot, ami a halálát okozza.

A kapszulát Philip Nitschke, az Exit International nevű, Ausztráliában bejegyzett, eutanáziával foglalkozó szervezet tagja fejlesztette ki. A Sarcóból eddig két prototípus létezik, a harmadik példányt most nyomtatják Hollandiában, ahol Nitschke is él. Ha minden jól megy, ez a gép 2022-ben már üzembe állhat Svájcban. Az első Sarco 2021 szeptemberétől 2022 februárjáig a németországi Kasselben található Sírkultúra Múzeumban látható. A második nem sikerült jól a feltaláló szerint („nem elég esztétikus, és más okból kifolyólag sem a legmegfelelőbb”), így nem tervezik használni.

A világjárvány miatt a Sarco több kiegészítő projektje is késik. Tervben van például egy olyan kamera telepítése, amely lehetővé teszi, hogy a bent fekvő kommunikáljon a külvilággal. Emellett szükség van a személy beleegyezésének rögzítésére. Ezeket a kiegészítőket már megrendelték, a következő lépés a gyártás.

(via Business Insider)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!