Lenyűgöző felvétel készült a rejtélyes mélytengeri óriásmedúzáról

2021. december 2. – 22:11

Másolás

Vágólapra másolva

A Monterey Bay-i Akvárium Kutatóintézete (Monterey Bay Aquarium Research Institute, MBARI) YouTube-csatornáján tett közzé egy nemrég készült felvételt, amin egy igen ritka medúzafaj egy egyede látható. Az állat egy Stygiomedusa gigantea, angol nevén „giant phantom jellyfish”, vagyis óriás fantommedúza, aminek minden észlelése ünnepszámba megy az óceánkutatók körében. A felvételt a MBARI egyik távirányítású tengeralattjárója készítette 990 méteres mélységben, a kaliforniai Monterey Bay térségében.

Az óriás fantommedúza egy példányát először 1899-ben gyűjtötték be. Azóta a világ kutatóinak összesen valamivel több mint száz alkalommal sikerült összefutniuk vele, vagyis átlagban nagyjából évi egyszer. A robot-tengeralattjárók feltalálása előtt vonóhálókkal sikerült néhány példányt kifogni, de abban nem volt sok köszönet. „Ezek a hálók robusztusabb állatok, például halak, rákok, tintahalak kutatásakor lehetnek hasznosak, de egy medúzából csak zselés trutyi marad egy vonóhálóban” – írja az intézet a videó alatt. Emiatt az óriás fantommedúzát leginkább mélytengeri eszközökkel lehet kutatni, a MBARI már kilencedik alkalommal figyelte meg az állatot (sok ezer merülés során).

A medúzafaj az egyik legrejtélyesebb mélytengeri állat, mert mélyebben él annál, mint ahova az emberek vagy akár a tengeralattjárók általában lejutnak. A sarkvidék kivételével a világ összes nagy óceánjában megtalálható, nagy testű ragadozó. Nyári kalapra emlékeztető ernyője átmérője az egy métert is elérheti, négy hosszú karja pedig akár a tíz métert. Ezek a karok a MBARI felvételén sálszerűen tekeregnek az állat körül, és a biológusok szerint a fantommedúza a karokkal ragadja meg zsákmányát, amikor táplálkozik.

A medúzák a mélytengerek gyakori lakói, mert testük jól bírja a nagy nyomást. Ennek ellenére még sok titok vár felfedezésre velük kapcsolatban. Az például csak nemrég, a MBARI 2017-es kutatásából derült ki, hogy jelentősebb szerepük lehet a lenti élővilágában a korábban gondoltnál, és a mélytengeri tápláléklánc legfontosabb ragadozói között lehetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!