Egy brit férfi kapta meg a világ első 3D-nyomtatott szemprotézisét

2021. november 25. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

Steve Verze az első ember a világon, aki teljesen digitálisan készített, 3D-nyomtatott szemprotézist kapott – írja a BBC. A negyvenes éveiben járó mérnök a Moorfields Szemkórház közleménye szerint november 11-én egy hagyományos, akrilból készült protézis mellett kipróbálta a nyomtatottat is csütörtökön pedig már az új szemével hagyta el a kórházat.

Steve Zaragoza november 25-én – Fotó: Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust
Steve Zaragoza november 25-én – Fotó: Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust

Nemcsak jelentősen gyorsabb nyomtatni egy szemet, mint a hagyományos, kiöntős megoldás, de a páciens számára is sokkal kevésbé kényelmetlen a folyamat és az elkészült protézis is sokkal élthűbb. Az akril szemek gyártása nagyjából hat hetet vesz igénybe, mert kézzel festik azokat, valamint jár vele egy kellemetlen folyamat, amikor lenyomatot vesznek a páciens szemüregéről. Ez a gyerekek számára gyakran annyira kellemetlen, hogy előtte elaltatják őket. Az új módszerrel digitálisan szkennelik le a szemüreget, és a protézist két és fél órán belül ki tudják nyomtatni.

A teljes folyamat a hat hét helyett inkább csak két-három hetet vesz így igénybe.

Verze már régóta várt egy megfelelő protézisre.

„20 éves korom óta szükségem van protézisre, és mindig is zavarban voltam miatta. Amikor kilépek a házból, gyakran vetek még egy pillantást a tükörre, és eddig nem szerettem, amit ott láttam. Ez az új szem fantasztikusan néz ki és, mivel 3D-s technológiára épül, egyre jobb és jobb lesz”

– mondta Verze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!