Saját volt iskoláikban segítenek megkülönböztetni a valódi és az áltudományt az akadémikusok

2021. október 28. – 17:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

16-17 éve még ő is gimnazista volt, most már ritka betegségek genetikai hátterét kutatja a Semmelweis Egyetemen, de most visszament a saját egykori gimnáziumába, hogy középiskolásoknak tartson előadást mikrobiológiáról és a tudományos pályáról. Csuka Dorottya a veszprémi Lovassyban, a ranglisták szerint a legjobb vidéki gimnáziumban adott elő, ahol maga is érettségizett Ez volt az MTA Alumni Programjának első rendezvénye, de országszerte lesznek hasonló előadások. A cél, hogy a diákok első kézből, olyan akadémikusoktól halljanak közérthető módon a tudományról, akik ugyanabba a suliba jártak, ahová ők is.

Freund Tamás MTA-elnök már megválasztásakor is „a tudománybarát társadalom és közgondolkodás” kialakítását jelölte meg az egyik legfontosabb programjának, ezt szolgálja a most induló Középiskolai MTA Alumni Program, ami a tudománynépszerűsítő előadásokkal iskolai keretek között kicsit talán a Mindentudás Egyetemének a folytatása is akar lenni.

„A program lényege az is, hogy megkedveltessék a tudományt, egy olyan társadalom nevelkedjen fel fel, amelyik értékeli a tudományt, mer támaszkodni a tudományra, meg tudja különböztetni az áltudományoktól”

– mondta a veszprémi programindítón az akadémiai elnök, aki maga is lovassys volt, itt szerette meg a neurobiológiát, ami aztán a pályája lett.

Az MTA középiskolai programjábany minden gimnáziumba az iskola kutatóvá lett öregdiákjai mennek vissza, előadásokkal és az előadások utáni beszélgetésekkel akarják testközelbe vinni a kutatás világát. Schultz Zoltán, a Lovassy igazgatója szerint ebben az is segít, ha a diákok látják, hogy a kutatók nem valahonnan távolról jönnek, nem valamiféle csogabogarakként kezdték az életüket”. Kifejezett cél a problémacentrikus, kritikus gondolkodás népszerűsítése, és az is, hogy a diákok képesek legyenek a hiteles információk felismerésére és meg tudják őket különböztetni az áltudományos hírektől. A programra már 1300 kutató jelentkezett, vagyis folyamatosan lesznek előadások a középiskolákban. A legjobbakból az MTA online videó-adatbázist is épít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!