Hatékonynak bizonyult több ráktípus ellen is egy immunterápiás gyógyszerkoktél

2021. október 11. – 20:08

frissítve

Hatékonynak bizonyult több ráktípus ellen is egy immunterápiás gyógyszerkoktél
A gyógyszerkombináció egyéb vizsgálatainak eredményei korábban hasonló előnyöket jósoltak a végstádiumú vese-, bőr- és bélrákos betegek számára is – Fotó: Andrew Brookes / Image Source / Image Source via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A kísérletben résztvevő betegek egy részénél a gyógyszerkombináció alkalmazását követően rák teljesen eltűnt, az orvosok a kezelést követően egyáltalán nem találták a betegség kimutatható jeleit.

Egy új gyógyszeres kezelés elpusztítja a fej- és nyaki daganatokat a végstádiumú betegeknél egy vizsgálat alapján, írja a Guardian. A mérföldkőnek számító kísérletben az immunterápiás gyógyszerek koktélját állították elő, amely arra ösztönözte a betegek immunrendszerét, hogy elpusztítsák saját rákos sejtjeiket, így lényegében szétrombolta a fej- és nyaktumorokat – áll a londoni Rákkutató Intézet (ICR) és a Royal Marsden kutatóinak tanulmányában-

Az egyik tesztben résztvevő egyik beteg, akinek halálát négy évvel korábbra becsülték az orvosok, a Guardiennek beszámolt arról az örömteli pillanatról, amikor csupán néhány héttel a kísérleti terápiás kezelés kezdete után azzal hívták fel telefonon, hogy daganata teljesen eltűnt. A most 77 éves nagypapa teljesen rákmentes, és a múlt hetet egy hajóúton töltötte feleségével.

A kísérlet során a tudósok megállapították, hogy a nivolumab és az ipilimumab gyógyszerek kombinációja a tumorok méretének csökkenéséhez vezetett a végstádiumú fej- és nyakrákos betegeknél.

Néhányuk esetében a gyógyszerkombináció alkalmazását követően rák teljesen eltűnt, az orvosok a kezelést követően egyáltalán nem találták a betegség kimutatható jeleit.

A két immunterápiás gyógyszer koktélja tehát olyan hatékony fegyvernek bizonyulhat, amely a már súlyos, akár eddig elkerülhetetlenül halálos kimenetelűnek gondolt rák számos formája ellen bevethető – vélik a szakértők.

A gyógyszerkombináció egyéb vizsgálatainak eredményei korábban hasonló előnyöket mutattak a végstádiumú vese-, bőr- és bélrákos betegek számára is.

A tudósok szerint a betegek hosszú távú túlélési esélyeinek növelése mellett ez az immunterápiás kezelés sokkal kevesebb mellékhatást váltott ki, mint a kemoterápia gyakran fárasztó, fizikailag megterhelő kezelése, amely sok előrehaladott rákos beteg számára manapság az általános kezelés.

A csaknem 1000 végstádiumú fej- és nyakrákos beteget bevonó vizsgálat harmadik fázisának eredményei ugyanakkor még csak előzetesek, és statisztikailag egyelőre nem is szignifikánsak, de még így is „klinikailag jelentősek” – állítja az ICR, amely szerint néhány beteg hónapokkal vagy évekkel tovább élt, és kevesebb mellékhatástól szenvedett a gyógyszerkoktél alkalmazásának hála. Ezen betegek átlagos túlélési aránya átlagosan 17,6 hónap volt, ami a valaha volt legmagasabb érték ebben a betegcsoportban.

A kutatók azt remélték, hogy a Bristol Myers Squibb által finanszírozott CheckMate 651 névre keresztelt vizsgálat jövőbeni eredményei a terápia további előnyeit bizonyítják majd az előrehaladott fej- és nyaki daganatokkal küzdő betegeknél.

A Guardian azt is felidézi, hogy az Egyesült Királyságban évente körülbelül 12 ezer embernél fedezik fel a fej- és nyakrákot, és sok beteget csak már előrehaladott stádiumban diagnosztizálnak – ez egyébként a világ más pontjain is így van. Sürgősen szükség van tehát jobb, kíméletesebb kezelések kifejlesztésére, amelyek tovább tudják életben tartani az érintett betegeket, mint a jelenlegi ellátási formák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!