Fenékfelismerő vécét tesztelnek a tudósok, jöhet az „anális ujjlenyomat”

2021. szeptember 24. – 16:56

Másolás

Vágólapra másolva

Új fejlesztésen dolgoznak a tudósok, melynek célja egy olyan vécé kialakítása, amely az ujjlenyomathoz hasonló, precíz rendszerrel felismeri az embert. Csak ujj helyett itt az ánusz alapján, írja a Futurism.

A Stanford Orvostudományi Karán olyan vécét fejlesztenek az újság szerint, amely az emberek fenekét beszkennelve képes azok úgynevezett „anális lenyomatát”, avagy a végbélnyílás bőrét beazonosítani. Ahogy a mondás is tartja, ahány ember, annyi ánusz: a kísérleti fázisban a vécécsészébe szerelt kamera gépi tanulás során, algoritmusokat használva igyekezett betanulni a fölé kerülő fenekek enciklopédiáját.

A kutatók 2020-as tanulmánya alapján a rendszer akár azt is meg tudja állapítani, hogy milyen gyorsan és mekkora térfogatú vizeletet enged ki a magán könnyítő vécéhasználó. A tudósok a felmerülő aggályokra azt reagálták, hogy az általuk összegyűjtött fenékadatbázis, avagy ánuszgyűjtemény, avagy popódata minden részletét egy titkosított szerveren tárolják és elemzik.

Sonia Grego, a Coprata társalapítója arról beszélt, hogy forradalmasítani szeretnék a vécézést, a feldolgozott mintákat arra használva, hogy fontos egészségügyi adatok, krónikus vagy daganatos betegségek kimutathatók legyenek belőle. Egy másik cég, a Toi Labs továbbvinné az ötletet, egyenesen biometrikus adatokat gyűjtenének vele. A termékekkel elsősorban az idősebb korosztályt céloznák meg.

A gyártók oldaláról jelentős érv az okosvécék mellett, hogy a mintákkal tudnának segíteni az orvosoknak a betegségek kezelésében. A másik oldalról azonban, ahogy azt Phil Booth, a MedConfidential koordinátora mondta, ott van a félelem, hogy nem tudják, hova kerülnek az adatok, „nagyon sok felhasználó pedig jó okkal nem szeretné, ha a kamerák felfelé néznének”.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!