Alakváltással próbálja meg néhány állatfaj átvészelni a klímaváltozást

2021. szeptember 08. – 21:33

Alakváltással próbálja meg néhány állatfaj átvészelni a klímaváltozást
A kutatók szerint nemsokára Dumbókkal is találkozhatunk – Fotó: Mint Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A klímaváltozásra reagálva „alakot változtatnak” egyes állatok, hogy hűvösen tartsák testüket – írja egy, a Cell című folyóiratban megjelent tanulmány alapján az MTI. A Deakin Egyetem kutatói szerint bizonyos melegvérű fajok csőre, lába vagy füle nagyobb lett, hogy jobban tudják szabályozni hőháztartásukat.

A kutatók kiemelték, hogy a fizikai változások nem jelentik azt, hogy az állatok így könnyen meg tudnának birkózni a klímaváltozással.

„Amikor a klímaváltozásról van szó, az emberek gyakran megkérdezik, hogyan kerekedhet ezen felül az ember, vagy hogy milyen technológia oldhatja ezt meg. Itt az idő azonban felismerni, hogy az állatoknak is alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz”

– mondta Sara Ryding, az ausztráliai Deakin Egyetem kutatója és a tanulmány egyik szerzője a BBC-nek.

Ha az állatok nem tudják szabályozni testhőmérsékletüket, túlhevülhetnek és elpusztulhatnak, ezért bizonyos állatoknak az idők folyamán nagyobb lett a csőrük vagy fülük, hogy könnyedén, több hőtől szabadulhassanak meg. Az apró állatok testméretéhez képest viszonylag nagyobb szárny, fül vagy csőr ugyanis nagyobb felszínen képes leadni a hőt.

Az ausztrál papagájok több fajának csőrénél is 4-10 százalékos növekedést figyeltek meg 1871 óta, ami összefüggésbe hozható a nyári hőmérséklet növekedésével.

A közönséges erdeiegérnek (Apodemus sylvaticus) a farka lett hosszabb, az álarcos cickánynak a farka és a lábai, a meleg éghajlaton élő denevéreknek pedig a szárnyaik lettek nagyobbak.

Ryding azt mondta, hogy ugyan ezek a változások jelenleg nagyon aprók, jóval jelentősebbek lehetnek, ha a Föld melegebbé válik.

„Megnövekedhetnek olyan jelentős testrészek, mint a fülek, így a nem is oly távoli jövőben élő Dumbókkal találkozhatunk”

– fogalmazott a kutató.