A fafajok 30 százalékát fenyegeti kihalás

2021. szeptember 1. – 09:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A világ fafajainak közel harmadát veszélyezteti kipusztulás, több százat közülük a folyamatos irtás miatt – írja a Reuters a Botanic Gardens Conservation International (BGCI) kutatása alapján.

A világ fáinak állapotáról készült jelentés szerint 17 500 fafajt – az összes faj mintegy 30 százalékát – fenyegeti a kihalás veszélye, míg 440 fajból kevesebb mint 50 egyed maradt csak a természetben.

A veszélyeztetett fafajok száma összességében kétszer annyi, mint a veszélyeztetett emlősök, madarak, kétéltűek és hüllők száma együttvéve.

„Ez a jelentés a világ minden lakójának figyelmeztető jel, hogy a fáknak segítségre van szükségük” – mondta Paul Smith, a BGCI főtitkára egy nyilatkozatban.

A leginkább veszélyeztetett fák közé tartoznak a magnóliafélék és a dipterokarpuszfélék, amelyek általában a délkelet-ázsiai esőerdőkben találhatók. De a jelentés szerint a tölgyfák, juharfák és ébenfák is veszélyben vannak.

A fák segítik a természetes ökoszisztéma fenntartását, és létfontosságúak globális felmelegedés és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Egyetlen fafaj kihalása sok más faj pusztulását is előidézheti.

A BGCI megállapította, hogy a fafajok sokfélesége szempontjából első hat országában több ezer fafajtát fenyeget a kihalás veszélye. Közülük leginkább Brazília érintett, ahol 1788 faj van veszélyben, a másik öt ország pedig Indonézia, Malajzia, Kína, Kolumbia és Venezuela.

A jelentés szerint a fafajokat fenyegető három legnagyobb veszélyt a növénytermesztés, a fakitermelés és az állattenyésztés jelenti, a klímaváltozás és a szélsőséges időjárás újonnan jelentkező veszélyforrás. A jelentés szerint legalább 180 fafajt közvetlenül fenyeget a tengerszint emelkedése és a szélsőséges időjárás, különösen a szigeteken élő fajokat, például a karibi magnóliákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!